Hrvatski radio

Radio Osijek

Juniori Paje Kolarića iz Belgije se vratili s nagradom

09.05.2019.

15:10

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: STD Pajo Kolarić

Foto: STD Pajo Kolarić

Foto: - / -

Na Europskom glazbenom festivalu za mlade održanom u belgijskom Neerpeltu, juniorski orkestar Slavonskog tamburaškog društva "Pajo Kolarić", pod dirigentskom palicom profesora Miloša Grubića, u svojoj je kategoriji osvojio prvo mjesto uz posebnu pohvalu stručnog žirija.

Osječani su uz tamburaški orkestar Glazbene škole Albert Štriga iz Križevaca bili jedini natjecatelji iz Hrvatske. Na festivalu su se okupili različiti orkestri i ansambli iz svih dijelova svijeta. The European Music Festival For Young People u Neerpeltu održava se svake godine prvoga vikenda u svibnju, a ovo mu je bilo 67. izdanje. Okupio je 3400 mladih glazbenika iz 29 zemalja, a održano je 118 nastupa raznih izvođačkih skupina podijeljenih u nekoliko kategorija. Svaki orkestar imao je zadatak predstaviti svoju domovinu na najljepši način. Mlade glazbenike ocjenjivalo je 37 članova stručnog međunarodnog žirija. Moto festivala jest poticati mlade ljude na muziciranje, posebno na zajedničko muziciranje te poštivanje različitih kultura i identiteta. Posebna poruka i himna ovogodišnjeg festivala bila je Oda radosti sa znakovitom porukom „Svi će ljudi braća biti“ za koju se pokazalo kako je glazba najzahvalniji medij za njezino širenje i prenošenje.
"Tijekom četiri festivalska dana održane su različite glazbene radionice na kojima su sudjelovali i naši mladi Pajevci zajedno sa svojim kolegama iz Portugala. Tijekom radionica razvila su se nova prijateljstva te su djeca razmijenila različita iskustva", priopćili su iz Slavonskog tamburaškog društva Pajo Kolarić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.