Hrvatski radio

Radio Osijek

Jutros osjetno manji priljev izbjeglica

27.10.2015.

13:06

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od početka migracijske krize, u Hrvatsku je, prema podacima MUP-a do jutros u 9 sati, ušlo 263.407 migranata. Od ponoći ih je u Hrvatsku stiglo nešto više od 2000, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu ih je trenutno šestotinjak.

Priljev izbjeglica koje preko područja Bapske ulaze u Hrvatsku zadnjih nekoliko sati je osjetno manji, rekao je novinarima u Opatovcu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović. "To međutim ne znači da ako je kamp sada prazan, već u nekoliko narednih sati neće ovdje biti nekoliko tisuća ljudi", kazao je Džigumović.
Rekao je kako je u proteklih nekoliko dana priljev izbjeglica i migranata manji za oko 1000 do 2000 osoba.  "Međutim hoće li se taj trend smanjenja nastaviti, ne znamo", kazao je Domagoj Džigumović i dodao da očito izbjeglica i migranata nema ni na srbijanskoj strani, u Berkasovu, jer da ih tamo ima, već ušle u Hrvatsku. Migranti i izbjeglice koje su trenutačno u Opatovcu bit će prebačene u Tovarnik na vlak, koji će ih odvesti dalje prema slovenskoj granici, rekao je novinarima glasnogovornik. 
Najveći broj izbjeglica i migranata u Hrvatsku je ušao prošle subote, kada ih je preko Bapske prošlo 11.500.
Oko podneva je u prihvatni centar u Opatovcu stigla 105-godišnja Afganistanka, koja zajedno s drugim migrantima već dva tjedna pješači prema zemljama zapadne Europe.
U Osijeku je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio da je iz robnih zaliha za potrebe izbjegličke krize do sada potrošeno 12 milijuna kuna te kako se vodi računa o tome da se robne zalihe "nikad ne spuštaju ispod 70 posto".
"Bez obzira na to koliko trošimo na ovu situaciju s izbjeglicama, hrvatski građani nikada neće doći u situaciju da nemaju svoje robne zalihe. Kada dođemo na razinu od 70 posto, mi ih nadopunjujemo i naručujemo, u pravilu, hrvatske proizvode, tako da sustav funkcionira", istaknuo je ministar Vrdoljak.
Elementarne nepogode koje posljednjih godina pogađaju Hrvatsku, poput poplava i požara, ili situacija poput aktualne izbjegličke krize pokazale su da "robne zalihe na vrijeme promišljaju o potrebama svih službi" koje reagiraju u takvim slučajevima. 
Podsjetio je na kritike kojima je bio izložen nakon što je prije dvije godine, za potrebe robnih zaliha, naručio kokošje paštete vrijedne dva milijuna kuna te je istaknuo da je bez ijednog izgreda i problema osigurano sve što je bilo potrebno ljudima koje su pogodile prošlogodišnje poplave u Slavoniji, kada je iz robnih zaliha potrošeno 33 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.