Hrvatski radio

Radio Osijek

Južna obilaznica puštena u promet

05.11.2015.

18:29

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon privremenih zastoja u radovima, i odgođenih rokova danas je i službeno otvorena Južna obilaznica grada Osijeka, u punom profilu s četiri trake. Ta se prometnica ubraja među najopterećenije ceste u zemlji. Izgradnja dionice duge gotovo 13 kilometara stajala je 190 milijuna kuna.

Južna osječka obilaznica dio je državne ceste D2, "podravske magistrale", koja povezuje istok i zapad Hrvatske. Prema mjerenjima Hrvatskih cesta, prosječni dnevni promet je oko 18.100 vozila, što je svrstava u najopterećenije ceste u Hrvatskoj pa su zbog intenzivnog gradskog i tranzitnog prometa zagušenja česta.
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako je zadaća Vlade "infrastrukturno opremiti svaki dio Hrvatske kako bi svi imali jednake šanse", a da od Osijeka ponovno treba napraviti grad u koji se ljudi doseljavaju, a ne iz kojeg se iseljavaju. Izvijestio je kako je Ministarstvo graditeljstva izdalo privremenu uporabnu dozvolu za južnu obilaznicu, čija se realizacija u profilu s četiri trake čekala godinama. Na upit novinara zašto se otvaranje obilaznice, nakon nekoliko odgoda, događa tri dana prije parlamentarnih izbora Vrdoljak je odgovorio kako su prije dvije godine radovi bili prekinuti, jer je izvođač, tvrtka "Osijek-Koteks", bila u velikim problemima i prijetio joj je stečaj. „Da smo tada dopustili da dođe do stečaja, kao što su mnogi dozvolili brojnim osječkim tvrtkama, obilaznica se ne bi završila još barem pet-šest godina. Stečaj "Osijek-Koteksa" spriječen je profesionalno, radovi su nastavljeni, i sada imamo novu obilaznicu. Neki dođu i naprave, a neki samo pričaju, poručio je Vrdoljak.
Predsjednik Uprave "Hrvatskih cesta" Jurica Krleža kazao je da će se novim trakom moći voziti do 110 kilometara na sat, a da je obveza obnoviti sjeverni kolnik kako bi se njime moglo voziti istom brzinom.
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je da se i dalje treba raditi na podizanju standarda u gradu i ostvarivanju novih investicija, kako bi se otvorila nova radna mjesta i zadržali oni koji se u Osijeku obrazuju i školuju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.