Hrvatski radio

Radio Osijek

Kad sigurno voziš, sigurno stižeš

21.10.2020.

12:39

Autor: Radio Osijek / IF

Kad sigurno voziš, sigurno stižeš

Kad sigurno voziš, sigurno stižeš

Foto: - / -

Nacionalni je dan sigurnosti cestovnog prometa koji se ove godine obilježava pod geslom "Kad sigurno voziš, sigurno stižeš". Crna statistika u prometu pokazuje da u Hrvatskoj godišnje u prometu strada više od 15 tisuća osoba, a 351 pogine.

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove godine obilježava se prvi puta.

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se na deset lokacija diljem Hrvatske (Zagreb, Varaždin, Osijek, Slavonski Brod, Rijeka, Pula, Zadar, Gospić, Split i Dubrovnik) dijeljenjem letaka kojima se upozoravaju građani na četiri glavna ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nevezanje pojasa te prekoračenje brzine.

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“ koji je popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.

U Osijeku je štand postavljen na Trgu Svetog Trojstva gdje smo od Vitormira Lučića iz Službe sigurnosti cestovnoga prometa Policijske uprave osječko-baranjske saznali da se statistika u Osječko-baranjskoj županiji popravlja. U prvih devet mjeseci 2019. godine evidentirano je 115 teških tjelesnih ozljeda u prometnim nesrećama, a u istom razdoblju ove godine 83. Lakše tjelesne ozljede zadobilo je 497 sudionika u prometu, a ove godine 476. Smanjen je i broj poginulih u prometu, prošle godine do 30. rujna poginulo je 13 osoba, a u ovogodišnjih devet mjeseci 12.

Javljanje u program Radio Osijeka

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.