Hrvatski radio

Radio Osijek

Kaić: Početkom lipnja moglo bi biti bolje

30.03.2020.

11:18

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Kaić: Početkom lipnja moglo bi biti bolje

Kaić: Početkom lipnja moglo bi biti bolje

Foto: - / -

Ne može se sa sigurnošću reći, ali situacija s koronavirusom mogla bi biti bolja početkom lipnja, izjavio je za HRT epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Objasnio je i da se osoba neće zaraziti ako prođe pored nekoga ili kratko popriča s nekim na udaljenosti od 2,5 metra.

"Za zarazu treba biti dulji kontakt i na udaljenosti kraćoj od 2 metra jer se virus prvenstveno prenosi kapljičnim putem. Naravno, nekakvi izuzetci uvijek postoje i tu je teoretski moguće ako netko jako kašlje pa njegove izlučevine dopru do vas na 2.5 metra, ali to je izuzetak", istaknuo je Kaić.
Istaknuo je i da je Hrvatska pravodobno povukla potez obustave javnog okupljanja jer, kako je rekao, ta je mjera uvedena kada nije bilo dokaza da se virus neprepoznato širi u populaciji.
Na pitanje hoće li situacija s koronavirusom biti bolja početkom lipnja, epidemiolog Kaić je rekao da se to može prognozirati ako se pogleda kako je bilo u Kini, ali i naglasio da se ne može sa sigurnošću reći.
Prokomentirao je najavu novih testova koji bi za 15 minuta trebali dati rezultat je li osoba pozitivna ili negativna na koronavirus."To bi sigurno ubrzalo donošenje odluke treba li osoba u izolaciju i treba li njezine kontakte staviti u samoizolaciju, međutim, ne znam što ti testovi 'love'. Ako oni detektiraju sam virus, njegov genom, to bi moglo poslužiti da se rano prepoznaju oboljeli i brzo djeluje, ali ako ti testovi traže protutijela onda se ne mogu upotrijebiti jer pokazuju bivšu ili trenutnu infekciju, ali ne i prvi dan bolesti", rekao je Kaić gostujući u emisiji Zajedno za zdravlje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.