Hrvatski radio

Radio Osijek

Kakasütés - izbijanje pijetla u Vardarcu

26.02.2022.

14:59

Autor: Radio Osijek/TM

Izbijanje pijetla, Vardarac

Izbijanje pijetla, Vardarac

Foto: Daniel Kutin / Radio Osijek

Bučno je i živopisno danas u Baranji. Posljednje pokladne nedjelje selima buče lipe i strašne buše, ponegdje ih prate pokladni jahači, no najživopisnije je u Vardarcu, gdje upravo traje tradicionalna pokladna manifestacija „Kakasütés“ (udaranje, izbijanje pijetla).

Taj je stoljetni običaj  prije dvadesetak godina obnovljen u Vardarcu. Program se sastoji od svečane povorke konjskih zaprega koja se - uz vrisku, ciku i pjesmu - kreće seoskim ulicama, za vrijeme koje mladići (obučeni u kostime i maske koje predstavljaju pijetla) silaze s kola i "plešu" oko djevojaka i žena koje stoje ispred kuća i dočekuju veselu povorku. U zamjenu za ples s kostimiranim "pijetlovima", žene i djevojke odužuju se mladićima neobičnim darovima - kokošjim jajima, koja su simbol rađanja novog života (ne bi li godina u selu bila plodnija). Maskirani "pjetlovi" imaju pravo uhvatiti sve što se kreće u dvorištu pa domaćini tada sklanjaju perad i umjesto nje daruju pijetlove.

U središnjem dijelu manifestacije, koji se održava u centru sela, "pijetlovi" biraju djevojke i stavljaju im povez na oči. Nakon toga djevojke trebaju dugačkim štapom pogoditi pijetlovu glavu zabodenu u zemlju, tj. "umlatiti" pijetla. Nekada je to bio prilično krvav prizor pa se danas upotrebljava umjetna glava. Sretnica koja uspješno obavi zadatak, prema stoljetnom vjerovanju, te će se godine udati. Pobjednica za nagradu dobiva sve što su "pijetlovi" skupili u selu. Svi ti darovi se skupe i od toga se priredi jelo koje na večernjoj zabavi svi zajedno pojedu uz ples i pjesmu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.