Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako do bolje zakonske regulative u skrbništvu

22.02.2023.

15:28

Autor: HRT Radio Osijek

Skup o skrbništvu

Skup o skrbništvu

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U Osijeku je održan stručni skup Hrvatske komore socijalnih radnika na kojem se govorilo o skrbništvu u sustavu socijalne skrbi. Istaknuto je da je potrebno zakonski dodatno regulirati područje skrbništva kako bi se zaštitili korisnici, ali i odredile dužnosti socijalnih radnika. 

Više od 200 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u raspravi o trenutačnom stanju u području skrbništva. Manji dio njih u dvorani Pravnog fakulteta, a ostali internetskom vezom. Predstavili su svoja terenska iskustva, a kako su rekli, najveći je problem nedovoljno određena zakonska regulativa. "To je nerazrađeno područje. Zakonski je postavljena forma, ali postupanje Zavoda za socijalni rad nije jasno definirano i mi skupom to želimo poručiti. Želimo progovoriti u ime korisnika i njihovih ljudskih prava, ali i u ime nas kao predstavnika struke", rekla je članica Komore socijalnih radnika Katarina Opačić. "Osnovni poticaj za održavanje skupa je članak 247. Obiteljskog zakona čijom se provedbom dolazi u sukob interesa u nadzoru i provedbi skrbi", rekla je Opačić i pojasnila da su socijalni djelatnici stavljeni u poziciju da nadziru, a istovremeno i provode skrbništvo, "a to otvara mogućnost manipulacijama." 

Članica Komore socijalnih radnika Katarina Opačić zaključila je kako očekuje da će se zajedno s resornim Ministarstvom pronaći najbolje rješenje za korisnike, ali i socijalne radnike u području skrbništva. 

Skup socijalnih djelatnika

Skup socijalnih djelatnika

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.