Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako do povoljnije struje za poduzetnike - radionica u HGK-u

15.10.2019.

13:09

Autor: Željko Kovačević

Ivica Toljan, član uprave Hrvatske burze električne energije, dr. Srđan Žutobradić, HERA, Ozren Fućak HROTE

Ivica Toljan, član uprave Hrvatske burze električne energije, dr. Srđan Žutobradić, HERA, Ozren Fućak HROTE

Foto: - / -

Kako do povoljnije struje za poduzetnike, naziv je radionica Hrvatske gospodarske komore, na kojima se educira male i velike potrošače o načinu uštede troškova za električnu energiju. Nakon Zagreba i danas Osijeka na redu su Split i Pula.

Na osječkoj radionici je predstavljen sveobuhvatan prikazu organizacije tržišta električne energije na kojoj su govorili predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskog operatora tržišta energije te predstavnik Hrvatske burze električne energije. Dr. Srđan Žutobradić iz Hrvatske energetske regularorne agencije ističe kako je važno da se poduzetnici informiraju prije no što zatraže ponude od opskrbljivača. Važno je, ističe, i da pribave što više ponuda, da ponude pažljivo prouče te da posebnu pozornost obrate na uvjete ugovora. 

"Neka paze, na vremensko određenje kojim ih se veže uz ugovor te je li cijena fiksna ili varijabilna."
Dr. Žutobradić velikim potrošačima savjetuje da vršno opterećenje, ako mogu, presele u noćno razdoblje, jer je naknada za korištenje mreže energije dva puta jeftinija noću nego danju. Poduzetnici svoje troškove za električnu energiju mogu smanjiti i samoopskrbom. Primjerice postavljanjem solarnih panela, a i brojna druga tehnološki napredna rješenja mogu dovesti do smanjenja troškova električne energije.

Formiranje tržišta električne energije započelo je 2003. godine. Od 2008. godine svi kupci mogu slobodno izabrati opskrbljivača, a od 2013. na tržištu su se uz HEP pojavili i drugi opskrbljivači. Danas na tržištu Hrvatske sudjeluje 14 licenciranih opskrbljivača, a najveći dio tržišta i dalje drži HEP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.