Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako do traženih poslova na tržištu rada

10.03.2023.

15:31

Autor: HRT Radio Osijek

Predstavljanje mjera - Ivan Ravlić

Predstavljanje mjera - Ivan Ravlić

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predstavljene su vladine mjere aktivne politike zapošljavanja koje omogućuju tražiteljima posla, ali i nositeljima obrta i poduzeća i njihovim zaposlenicima da se kroz edukaciju prekvalificiraju za zanimanja tražena na tržištu rada

Iako je u evidenciji područnog ureda osječkog Zavoda za zapošljavanje više od 14 tisuća nezaposlenih problem s kojim se ne susreće samo Osječko - baranjska županija nedostatak je kvalificirane radne snage. Kako doći do potrebnih radnika? Jedan od načina je putem vladine Mjere aktivne politike zapošljavanja. "U prvoj godini na području Županije uključeno je 2400 osoba i utrošeno 13,5 milijuna eura na potpore. Najveće zanimanje pokazan je za mjeru samozapošljavanja putem koje je otvoreno 600 obrta i poduzeća, rekao je predstojnik Područne službe HZZ-a Osijek Ivan Ravlić. 

Mjere aktivne politike zapošljavanja usmjerene su prema poslodavcima, nezaposlenim i ostalim tražiteljima zaposlenja. Potiču zapošljavanje i samozapošljavanje, prekvalifikaciju zaposlenih i nezaposlenih i jačanje konkurentnosti, te očuvanje radnih mjesta i potiču mobilnost radne snage. 

Jedna od novina je uvođenje sustava vaučera. "Krenuo je od travnja prošle godine. Njime se pokušava utjecati na jaz između potreba tržišta i onoga što potencijalni zaposlenici posjeduju," rekao je Ravlić, te dodao da je u edukaciju putem vaučera uključeno oko 700 osoba. 

"Sve ove mjere zanimljive su i obrtnicima. Trenutačno na području Županije radi 5617 obrta. Prevladavaju uslužni, no povećava se i broj proizvodnih", rekao je predsjednik Obrtničke komore Osječko - baranjske županije Stjepan Birović.

Uz nezaposlene i poslodavce na predstavljanju mjera bio je voditelj odjela u osječkom Cestingu Tomislav Kuna koji je istaknuo da putem vaučera Cesting ulaže u edukaciju svojih radnika kako bi kao tvrtka bili što konkurentiniji na tržištu. 

Čelnik osječkog ureda Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Sarić pozvao je poslodavce i nezaposlene da se uključe u brojne edukacije vezane u prvom redu uz digitalne i zelene tehnologije, jer struktura zapolenih u budućnosti bit će još zahtjevnija i bit će sve veća potreba za uvozom radne snage. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.