Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako europski projekti u Baranji utječu na razvoj lokalne zajednice?

12.11.2021.

13:18

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Voditeljica osječkog Europe Direct centra koji djeluje u sklopu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Brigita Ivoševac pojasnila je kako su to pokušali utvrditi u današnjem obilasku nekih od njih.

"U sklopu našeg projekta Europe Direct Osijek, u suradnji s Pravnim fakultetom iz Osijeka i LAG-om Baranja organizirali smo projektnu aktivnost usmjerenu na obilazak europskih projekata provedenih na ovom području. Željeli smo sudionike (studente Pravnog fakulteta) upoznati što se to sve financira iz EU fondova", istaknula je Brigita Ivoševac i pojasnila kako su posjetili OPG "Čudesna šuma u Bilju, OPG Vesne Bašić u Čemincu, Kuću baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, PEER Centar te Drugu srednju školu u Belom Manastiru. 

O važnosti projeta financiranog u 50-postotnom iznosu europskim sredstvima govorio je voćar iz Čeminca Ivan Bašić. "Uz pomoć Mjere 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja sagradili smo hladnjaču, rekonstruirali dio voćnjaka, nabavili određenu mehanizaciju te solarne panele. Cijela je investicija bila vrijedna 14 milijuna kuna. Naravno da se trud isplatio. Sve je skupa malo komplicirano, no može se i isplati se!"        

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.