Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako građani podnose vrućinu?

13.07.2021.

15:04

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Hrvatska je na vrhuncu još jednog, na sreću kratkog toplotnog vala. Na užarenim ulicama Osijeka pokoji čovjek, uglavnom oni koji moraju... Građani se čuvaju koliko im to okolnosti dopuštaju .

Evo što su rekli neki od Osječana: "Čovjek kad prebaci sedamdesetu, ond se to podnosi tako lako. Ljudi se čuvaju od toplotnog udara u kućama, a ja se čuvam da baš hodam po sunčanoj strani ulice...znate onu pjesmu...uvijek po sunčanoj strani. Nije da ne mogu podnijeti vrućinu, no više sam zimski tip. Nisam zasada bio na kupanju, no sigurno bi mi dobrodošlo. Svi volimo ljeto, no ove visoke temperature većina nas teško podnosi. Stalno smo umorni...treba piti puno vode kako bismo sve to lakše podnijeli. Izlazimo van samo kad moramo, a kad god možemo rashlađujemo se kupanjem na Dravi. Bježim u hladovinu i zatvaram se u kuću. Imam puno zdravstvenih problema koje ova vrućina još potencira. Nama ljudima ne može nitko udovoljiti. Kad je zimi -10 stupnjeva hladno nam je, kad nastupe ove ljetne temperature od 35 stupnjeva i više, žalimo se da nam je nesnosno vruće. Moramo se prilagoditi i gotovo. Rashlađujemo se hladnom vodom. Posao moramo odraditi bez obzira na uvjete, no ostatak vremena smo u hladovini, nema druge."   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.