Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako invalidnim osobama olakšati put do turističkih sadržaja

22.07.2022.

16:02

Autor: HRT Radio Osijek

analiza projekta

analiza projekta

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

U Osijeku su predstavljeni rezultati međunarodnog projekta o pristupačnosti turističkih odredišta i opreme za osobe s invaliditetom u Osječko - baranjskoj županiji. Analiza je provedena u sklopu projekta ADOBE čiji je nositelj Županija, a partner mađarska županija Baranya sa sjedištem u Pečuhu

Interreg projekt prekogranične suradnje počeo je u svibnju 2020. godine i trajat će do kraja sljedećeg mjeseca. Cilj je analize u projektu čiji je nositelj s hrvatske strane Osječko - baranjska županija istražiti kako da turistički sadržaji na području dviju županija budu što dostupniji i invalidnim osobama. "Istraživanje je provedeno na 100 turističkih objakata na području županije i uvid koji smo dobili najbolji je pregled situacije koliko su ti objekti pristupačni, te koliko su vlasnici senzibilizirani i što možemo, a što jesmo poboljšali", rekla je zamjenica županijske pročelnice upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Mihaela Kalazić.

Govoreći o rezultatima analize savjetnik pravobranitelja za invalide u Osijeku koji je i projektni partner, Mario Burek, rekao je da je projekt primjer dobre prakse kako u suradnji s invalidima, lokalnom upravom, te drugim institucijama i gospodarstvom doći do rezultata. "Invalidnim osobama problem je pronaći odgovarajući smještaj, a to nude samo bolji hoteli. Nažalost često smo svjedoci pogrešnih informacija o smještaju za invalide, jer na licu mjesta smještaj ne odgovara predstavljenoj ponudi," rekao je Burek. 

Rezultati analize, ali i preporuke mogu se naći na web stranici projekta, a obuhvaćaju ne samo smještajne kapacitete, nego i restorane, javne ustanove poput galerija ili muzeja, te ponudu besplatne opreme za invalide poput električnih kolica, specijalnih kreveta s dizalima, rampi i drugih pomagala, rekla je predstavnica Udruge para i tetraplegičara Upit Biljana Majnik. 

Ukupna vrijednost projekta je 195.000 eura od čega je iz fonda Europske unije sufinancirano 165.700 eura. Završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni ukupni rezultati projekta održat će se krajem kolovoza u Pečuhu. 

Galerija
analiza projekta, Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio Osijek
demonstracija opreme, Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio Osijekdemonstracija opreme, Foto: HRT Radio Osijek/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.