Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako iz začaranog kruga siromaštva?

17.10.2022.

14:02

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Romi okrugli stol

Romi okrugli stol

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Okrugli stol "Kako iz začaranog kruga siromaštva?" organizirao je danas u Osijeku Savez Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" u okviru projekta „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!". U radu su skupa sudjelovali, među ostalima, predsjednica udruge - organizatora Suzana Krčmar, dekan Filozofskog fakulteta Ivan Trojan, zamjenica pučke pravobraniteljice Tanja Vlašić, te saborski zastupnik Veljko Kajtazi. 

"Ovo je po prvi put da je romska zajednica nositelj projekta, do sada smo u projektima bili samo partneri. Naša zajednica sada ima snažnu udrugu a to je Savez Roma u Hrvatskoj koji je odlično organiziran i može ostvariti ovakve projekte.Pokušali smo u projekt uključiti i roditelje i djecu i sve smo napravili iznimno uspješno, a da to možemo, znamo još od projekta koji smo 2018/19. godine ostvarili u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Centrom za mirovne studije kada smo stvarali su bazu podataka.

U dosadašnjim dokumentima i nacionalnim strategijama do sada nikada nisu spominjane žene kao posebna skupina, a u novom Nacionalnom planu koji je Vlada donijela prošle godine to se promijenilo. Sada je vrijeme da se angažiraju jedinice lokalne samouprave i naprave konkretne akcijske planove", kaže saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

"Provedba je trajala tri godine, do je ostvaren i u Osječko - baranjskoj županiji, a smatram da je uspješno završen i da smo ostvarili dobre rezultate" , rekao je predsjednik Županijskog vijeća Roma Branko Petković.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja puno ulaže u obrazovanje Roma", dodaje ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Nandor Čapo te ističeda raste i broj akademski obrazovanih Roma, a sve je veći i udio žena.

"Brojni su problemi Romkinja, od kojih bih izdvojila nepismenost - mnoge ne završe ni osnovnu školu, ne zapošljavaju se već rade u kući i obitelji, rano se udaju i rađaju maloljetne, a puno je i nasilja u obitelji", kaže zamjenica pučke pravobraniteljice Tanja Vlašić.

Uz prezentaciju rezultata, od tema o kojima  se razgovaračo izdvajamo "Intersekcijska diskriminacija Romkinja", "Važnost razumijevanja ustavne vrednote ravnopravnosti spolova" i "Djeca ne bi smjela rađati djecu".


Okrugli stol

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.