Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako je biti pilot poljoprivrednog zrakoplova?

27.02.2021.

11:33

Autor: Radio Osijek / IF

Kako je biti pilot poljoprivrednog zrakoplova?

Kako je biti pilot poljoprivrednog zrakoplova?

Foto: - / -

Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva organizirala je 5. susret u sklopu projekta Let's go flying prvi put izvan Zagreba. Danas su se u Zračnoj luci Osijek – Klisa susreli s poljoprivrednim pilotom Miroslavom Vlašićem.

„Jedan od studija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje jest i Studij zrakoplovstva na kojem se studenti školuju za buduće inženjere zrakoplovnog inženjerstva koji će raditi na projektiranju i izradi novih zrakoplova, ili na njihovom održavanju. Iako se tijekom studija na kvalitetan način uči sve što je potrebno da se projektira i održava zrakoplov, ono što u određenoj mjeri na studiju nedostaje jest kontakt s ljudima koji koriste zrakoplove za izvršavanje raznih zadaća, a to su piloti. Zbog toga Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva (HUSZ) organizira, prije svega za studente zrakoplovstva na FSB-u, ali i za sve ostale koji su zainteresirani, ciklus susreta s pilotima zrakoplova različitih kategorija "Let‘s go flying" kako bi im oni prenijeli svoja znanja i iskustva vezano uz letenje zrakoplova i na taj način im približili i taj segment zrakoplovstva.“, zapisao je Marin Ivanković, voditelj projekta Let's go flying.

Susreti s pilotima organizirani su u zračnim lukama Pleso i Lučko, kada su u suradnji s MORH-om saznali kako je to biti pilot helikoptera Mi-17/171 te kako se postaje pilot zrakoplova pa i Cessne 172. Treće predavanje u sklopu projekta Let's go flying! donijelo je posjet Airbusu A320 hrvatske aviokompanije TradeAir, a četvrto je organizirano u vojarni "Pukovnik Marko Živković" kada su zainteresirani saznali su kako je biti pilot zrakoplova MIG-21.

U planu je još nekoliko susreta u suradnji s MORH-om s pilotima zrakoplova Canadair CL-415, pilotom iz akro grupe Krila Oluje i brojnim drugima. Isto tako, bit će organizirani susreti s drugim pilotima iz cijele Hrvatske.

Danas je susret u Osijeku, naša „leteća ekipa“ saznala je pojedinosti, a susret možete pogledati ovdje.

Javljanje Leteće ekipe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.