Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako povećati razinu medijske pismenosti u Hrvatskoj?

23.04.2021.

14:04

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U sklopu 4. Dana medijske pismenosti, na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku održana je panel rasprava „Kako povećati razinu medijske pismenosti u Hrvatskoj?" .

Panel je organizirala Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku u suradnji s Agencijom za elektroničke medije i Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, a raspravljalo se o aktualnom stanju i važnosti razvoja medijske pismenosti u Hrvatskoj.
Ana Dokler, glavna urednica portala medijska pismenost.hr i koordinatorica projekta Dani medijske pismenosti naglasila je da se raspravljalo o položaju medijske pismenosti u Hrvatskoj i o daljnjim koracima koji bi bili potrebni da bi se povećala razina medijske pismenosti među našim građanima.
"Ovo je jedan projekt koji niz godina potiče i podržava Ministarstvo kulture i medija. Ovaj grad i ovo mjesto održavanja imaju bogatu tradiciju ovakovih rasprava koje su iznimno bitne. Ove godine posebna je tema bila posvećena djeci pred ekranima i izrazito je bitno osvješćivati koliko nam je važna medijska pismenost. Pri tom ne mislim samo na nekakve digitalne tehnološke kompetencije, nego sposobnost kritičkog razmišljanja o medijima i onome što konzumiramo u ovom brzom digitalnom svijetu. Ministarstvo kulture i medija već u Zakonu o elektroničkim medijima 2009. godine donijelo je obvezu poticanja programa medijske pismenosti, a i u novom Zakonu o elektroničkim medijima, čije se drugo čitanje očekuje, još ćemo dodatnije ojačati obvezu da naše regulatorno tijelo ppotiče upravo takve programe medijske pismenost", rekla je Jasna Vaniček-Fila, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Ministarstvu kulture i medija RH.

Ana Dokler

Jasna Vaniček Fila

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.