Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako protiv komaraca u Osijeku - "sve je pod kontrolom", tvrde odgovorni

10.05.2018.

15:15

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Komarci u Osijeku nikad ranije nisu počeli uznemiravati građane. Već krajem travnja pojavili su se prvi krilati napasnici, a sada je njihova brojnost iznad granice tolerancije gotovo u svim dijelovima grada. No odgovorni kažu, "situacija još nije alarmantna"

"S monitoringom komaraca u Osijeku započelo se ove godine krajem ožujka kada su provedeni i prvi larvicidni tretmani", rekao je na konferenciji za novinare pročelnik upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić, te istaknuo da na području Osijeka nema više izvorišta larvi. Kristić je napomenuo da kako bi  se smanjio njihov broj sa suzbijanjem se počelo i izvan administrativnih granica grada. "Brojnost komaraca u Osijeku u ovom trenutku je iznad granice tolerancije", napomenuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije Zlatko Pandžić, jer tolerancija je 15 uboda u 15 minuta, a taj broj u gradu varira između 20 pa do čak 80 uboda u 15 minuta. Najkritičnije je u rubnim dijelovima s bogatom vegetacijom poput Sarvaša, Višnjevca, Josipovca, Donjeg grada i Pampasa. "Nažalost do daljnjem neće biti avio tretmana, jer se takav oblik suzbijanja smije provoditi samo iznad nenaseljenih područja, a napušten je i u Europskoj uniji", rekao je Pandžić, dok je Kristić napomenuo da će i dalje inzistirati prema mjerodavnim da se dopusti testiranje i biološko tretiranje komaraca na području Parka prirode Kopačkog rita kao glavnom izvorištu, kako bi se dokazalo da ovakav oblik uništavanja ne šteti fauni Parka. Dobra je vijest da se u suzbijanje komaraca uključila i Županija, a uskoro se očekuje da to učine i jedinice lokalne samouprave na području Osječko - branjske županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.