Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako reformirati lokalnu samoupravu

08.12.2022.

15:43

Autor: HRT Radio Osijek

Sudionici okruglog stola

Sudionici okruglog stola

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Kako lokalnu zajednicu učiniti što poželjnijim mjestom za život gdje bi sadašnji stanovnici poželjeli ostati, a novi doseliti. Zadaća je to koja je ostvariva, ali koja i zahtjeva puno rada i suradnju svih sudionika toga dugoročnog procesa. Jedan od koraka je i rasprava o toj temi. U Sveučilišnom campusu održan je okrugli stol „Lokalna zajednica po mjeri čovjeka"

Već dugi niz godina govori se o jačanju lokalne zajednice koja bi trebala biti nositelj hrvatskog društva i promjena odgovarajući na zahtjeve stanovništva koji u njoj žive. Brojni su razlozi teškoća u provedbi odnosno decentralizaciji sadašnjeg sustava. U prvom redu financijske prirode i neravnomjernom razvoju pojedinih dijelova Hrvatske i zbog toga potrebi većeg utjecaja centralne vlasti, a jedan od sve izraženijih problema je i demografsko pitanje. O svemu tome razgovaralo se u prostoru Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku na okruglom stolu koji je okupio znanstvenike, predstavnike lokalne samouprave i studente. "Reforma treba biti sveobuhvatna i uključiti sva područja u Hrvatskoj", rekla je dr. Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta u Zagrebu. "Financije su uvijek važne i moraju biti povezane s javnim poslovima za koje su jedinice lokalne samouprave zadužene. Nažalost, gradovi, a posebice županije imaju ograničenu financijsku samostalnost i mogu malo odlučivati o bilo kojoj vrsti poreza kao temelju financiranja. To pravo ograničava Ministarstvo financija", rekla je Jurlina Alibegović.

O demografskoj i depopuolacijskoj problematici govorio je demograf s Instituta Ivo Pilar dr. Dražen Živić. "Dubina demografske krize u kojoj se Hrvatska nalazi ne može se rješavati slabim mjerama i figom u džepu. Demografija je dugoročan proces. Nešto što činite danas odrazit će se tek za 20 ili više godina. U proteklih 25 godina osim donošenja dokumenata u Hrvatskoj nije bilo odgovarajućih mjera populacijske i demografske politike", rekao je Živić, te dodao "da je zbog toga potreban javni govor radi senzibiliziranja javnosti i politike da se to shvati kao nacionano pitanje, te da se sve druge politike usmjere kako bi došlo do demografske revitalizacije, jer će ona donijeti i ukupnu revitalizaciju naše zemlje", zaključio je Dražen Živić. 

Prije održavanja okruglog stola predstavljen je Zbornik radova s međunarodne konferencije održane u Zagrebu "Reforma lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj" u izdanju Zaklade Hanns-Seidel-Stiftunga i Ekonomskog instituta u Zagrebu, a koji su predstavili urednici - regionalni direktor Zaklade za jugoistočnu Europu dr.sc.Klaus Fiesinger i dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta u Zagrebu. 

Sudionici okruglog stola

Sudionici okruglog stola

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.