Hrvatski radio

Radio Osijek

15:40 / 22.04.2016.

Autor: Tatjana Mautner

Kako se obrazovati za održivi razvoj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Globalno obrazovanje za održivi razvoj“ naziv je didaktičkoga vodiča koji je predstavljen u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti .

Vodič (priručnik) rezultat je trogodišnjeg EU projekta „Mladi za zemlju“ koji su zajednički provodile Udruga za rad s mladima Breza i Grad Osijek zajedno s partnerskim gradovima Vicenzom i Czestochowom.

Iz projekta su proistekle brojne aktivnosti za djecu i mlade te stručne i pedagoške djelatnike, no prema riječima nacionalne koordinatorice projekta, Ivane Šibalić, svima je zajednički cilj bio jačanje svijesti o 7. milenijskim razvojnim ciljevima (održivi razvoj) te osnaživanje svih dionika za aktivizam u zajednici, na lokalnoj i globalnoj razini. Projekt je bio usmjeren i na formalno obrazovanje pa je pedesetak odgojno-obrazovnih djelatnika iz Osijeka i Osječko baranjske županije imalo priliku stjecati nove, neformalne vještine iz područja dramskoga odgoja i ekologije u edukacije te usvojeno testirati sa svojim učenicima, djecom u vrtićima. „Ovaj novi alat donio je novost u formalnom obrazovanju, omogućio eksperimentiranje s novim modelima. Govoriti o temama poput održivoga razvoja i globalnoga obrazovanja, djeci je prilično apstraktno, no radi se samo o pristupu i načinu obrade tih tema. Stvorili smo obrazovne puteve u kojima je sudjelovalo više od 2.000 djece, a oni su omogućili da se i neki od naših primjera dobre prakse, nađu u ovom didaktičkom vodiču“, istaknula je učiteljica Vlatka Benki Brkić iz OŠ Frana Krste Frankopana, jedna od suautorica i edukatorica u projektu. Zahvaljujući projektu, Udruga Breza u suradnji s Gradom oformila je Edukacijsko-didaktički centar EDAKTA, mjesto namijenjeno globalnom obrazovanju o održivome razvoju, a 2015. centar je dobio i svoju mobilnu, putujuću verziju – crvenu kampericu kako bi zamišljeni sadržaji bili dostupni djeci i mladima i njihovim roditeljima u gradskim četvrtima te ruralnim područjima.
„Testirali smo ukupno 12 novih usluga obrazovanja za razvoj od kojih su se dvije ponavljale. Među njima je i naša Zemlja bez granica kao najbolji primjer inovativnoga modela neformalne edukacije djece i mladih koji predstavlja kreativni poligon za globalno obrazovanje i održivi razvoj u praksi. Tome u prilog ide i suradnja s Jugom – sudjelovanje predstavnika organizacija Burkine Faso u našemu gradu. U svim je novim uslugama obrazovanja za razvoj sudjelovalo više od 4.000 djece i mladih te stotinjak voditelja/izvoditelja aktivnosti“, pojasnila je Šibalić.
Vodič je tiskan na tri jezika i dostupan je u elektroničkom obliku na www.breza.hr te u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.