Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako u funkciju staviti čak 750 00 hektara zapuštenog zemljišta?

11.09.2018.

14:21

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U Vukovaru se održava četverodnevni kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva o temi „Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika“ .

Znanstvenici predlažu mjerodavnim institucijama da se briga o zemljištu ugradi zakonski okvir te da se u funkciju stave zapuštene poljoprivredne površine. Predsjednica Hrvatskog tloznanstveng društva i profesorica s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Marija Romić: "Mi se ponajprije brinemo za degradaciju tla zapuštanjem jer time gubimo poljoprivredne površine. Ako je tlo zapušteno, ono prerasta u šume, razvija se šumska vegetacija i više ne možemo razlikovati šumsko od poljoprivrednoga tla. To je puno veći problem, od onog koji se veže za neprimjerenu brigu o obrađivanom tlu. Pravilnim gospodarenjem, primjenom odgovarajućih agrotehničkih mjera može se spriječiti degradacija, pogotovo zakiseljavanje, smanjenje organske tvari u tlu, plodnost tla i drugo". 

Znanstvenci će u Vukovaru javnosti predstaviti inovativne tehnologije i nova dostignuća koja se mogu primijeniti u tehnologiji poljoprivredne proizvodnje, gospodarenju zemljištem te zaštiti okoliša, pogotovo vode i zraka.

Poručili su da briga o zemljištu može biti bolja, no moramo biti realni. Prvo valja reći da naše resurse ne koristimo dovoljno, a nedovoljno korišten resurs se troši i uništava. Mora nas zabrinuti količina poljoprivrednog zemljišta koja nije obrađena, čak 750 000 hektara. Zapuštanje vodi degradaciji i totalnom zanemarivanju tog vrijednog resursa. Sve bi te površine trebalo staviti u funkciju, a istodobno  voditi brigu o njihovu očuvanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.