Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako učiniti gradove energetski i ekološki prihvatljivijim

24.03.2021.

13:53

Autor: Neven Knežević

Kako učiniti gradove energetski i ekološki prihvatljivijim

Kako učiniti gradove energetski i ekološki prihvatljivijim

Foto: - / -

Kako energetski i ekološki gradove učiniti mjestima boljim za život? Drugom radionicom na Građevinsko - arhitektonskom fakultetu u Osijeku nastavljen je projekt GReENERGY koji se provodi kroz INTERREG program prekogranične suradnje Hrvatska -Srbija

Projekt "Zelenih gradova" daleko je popularniji u zemljama zapadne Europe, no ulaskom naše zemlje u europsku obitelj postaje važan i Hrvatskoj. Tako je prije dvije godine održana prva konferencija GReENERGY projekta na kojoj se javnost trebala upoznati s važnosti korištenja zelene enegije odnosno foto naponskim panelima koji zajedno s izgradnjom kvalitetno izoliranih zgrada čine temelj dobrog i ekološki prihvatljivog života. 

Kroz međunarodni INTERREG projekt u 85-postotnom iznosu financiranom iz europskih fondova koji partnerski provode gradovi Osijek i Novi Sad, obnovljena je po jedna zgrada u svakom gradu. U Osijeku je to objekt na srednjoškolskom igralištu koji je osim sveobuhvatne sanacije učinjen i energetski učinkovitim, "a na postojeći ravni krov postavljeni su solarni paneli dovoljnog kapaciteta da osiguravaju javnu rasvjetu, a dio energije  vraća se u opskrbnu elektiričnu mrežu", rekao je pročelnik resornog upravnog odjela grada Osijeka Srećko Kukić. Jedan od voditelja projekta profesor na Građevinsko - arhitektonskom fakultetu Hrvoje Krstić istaknuo je da je projekt od velikog značaja ne samo za stručnu već i širu javnost, budući da se bavi temom koja se tiče svakodnevnog života svih nas koji radimo u gradskim sredinama". Kako je rečeno u Osijeku su na desetak vrtića, škola i sportskih objekata već postavljeni solarni paneli odnoso fotonaponske elektrane, a uskoro se planira postavljanje novih deset.

Na stručnoj radionici koja se zbog epidemioloških mjera održala on-line odnosno putem internetske aplikacije razmijenjena su iskustva oko provedbe projekta. Između ostalog govorilo se o obnovljivim izvorima energije, procjenama koristi i troškova projekta, te o održivom razvoju urbanih sredina i mjerenju toplinske vodljivosti materijala. 

Europske unija preko INTERREG-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija sufinancira GReENERGY projekt u iznosu od 1.156.266 eura, a taj iznos dijele gradovi partneri Osijek i Novi Sad. Sve projekte aktivnosti trebale bi biti realizirane do siječnja sljedeće godine. 

Hrvoje Krstić i Srećko Kukić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.