Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako zaustaviti iseljavanje mladih?

10.06.2016.

18:29

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjedoci smo svakodnevnih odlazaka mladih u iznozemstvo u potrazi za boljim životom. Kako zaustaviti iseljavanje u Osijeku su na Okruglom stolu koji je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, pokušali odgovoriti sociolozi, poljoprivrednici i mladi.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke izjavila je u Osijeku da se preko lokalnih akcijskih grupa - LAG-ova i Hrvatske mreže za ruralni razvoj, može pomoći mladima da ostanu u Slavoniji i Baranji, da preko njih osnivaju tvrtke, realiziraju ideje i tako privlače novac iz EU fondova u lokalne zajednice. "Država može puno toga učiniti, ali je važno da se sami pokrenemo kako bi nam EU prepoznala projekte", rekla je Tomašić, sjedjelujući na okruglom stolu na temu Demografskih aspekata iseljavanja iz Slavonije i Baranje, organiziranog zbog sve većeg odlaska mladih iz tih dijelova Hrvatske.
Govoreći o utjecaju loših poljoprivrednih politika na iseljavanje i osiromašivanje sela, tajnik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske (OPGH) "Život" Miroslav Kovač naglasio je da Hrvatska nikada nije imala snažno postavljenu poljoprivrednu politiku unutar općih politika.  Situaciju na selu opisao je apatičnom. Podsjetio je kako politička zbivanja utječu na stanje na selu i poljoprivredi te da poljoprivredna proizvodnja trpi zbog velike neizvjesnosti. Naglasio je da politika u odnosu prema poljoprivredi mora biti jasna i definirana i odvijati se u određenim vremenskim rokovima.
Pedagog i sociolog s osječkoga Filozofskof fakulteta dr. Zlatko Miliša osvrnuo se na odlazak mladih obitelji kao posljedicu izigrane generacije i strategije dužničkog ropstva, ocijenivši da je sada 'fermentiralo desetljećima nakupljeno nezadovoljstvo mladih koji se odlučuju na iseljavanje',  što je nazvao jednim vidom njihova prosvjeda. Također je istaknuo  da Hrvatska nažalost nema demografsku politiku, a koja treba biti temelj sveukupnog razvoja gospodarstva i društva.
"Kad zaista politika bude odradila svoje, stvorila uvjete za investicije i nova radna mjesta, onda sasvim sigurno da će se i demografska slika značajno poboljšati", ustvrdio je župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.