Hrvatski radio

Radio Osijek

Kakva je budućnost dogovora o konverziji "švicaraca"?

12.10.2015.

16:27

Autor: HRT web

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedan od koordinatora i najaktivnijih članova Udruge Franak Denis Smajo, podnio je ostavku razočaran zbog nagađanja da će zakon o konverziji kredita u švicarskom franku pasti na Ustavnom sudu. ..

Naime u intervjuu Jutarnjem listu, Smajo tvrdi da mu je ministar financija Boris Lalovac osobno rekao kako će do suspenzije zakona na Ustavnom sudu doći dva dana nakon izbora, a da su u tome sudjelovali neki visokopozicionirani bankari i članovi HDZ-a.  Smajo je jutros nedostupan za izjavu, a njegovi kolege iz Udruge Franak upozoravaju da je medijsko nagađanje oko ustavne odluke pritisak na rad suda. 'Politička utakmica je politička. Mi nismo politička organizacija, a Ustavni sud nije politička organizacija. Vjerujemo da će se riješiti problem hrvatskih građana. Zastrašivanje nikome ne koristi - jednostavno se sije panika među našim članovima i ne želimo u tome sudjelovati', izjavio je Ivan Kontrec iz Udruge Franak.

Lalovac: Ne znam za dogovor, neka se oporba izjasni

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je kako je čuo za priče o navodnom dogovoru bankara, oporbe i Ustavnog suda da zakonsko rješenje za kredite u 'švicarcima' padne nakon izbora, ali da on nije 'proizveo takvu informaciju i takve informacije širio'. 'Ustavni je sud neovisan i ja nemam nikakva saznanja da postoji ikakav dogovor', kazao je Lalovac. Pojasnio je kako se o tome pričalo u kontekstu 'ako Ustavni sud i donese drugačiju odluku - Vlada i dalje ima instrumente i nastavit će se boriti za građane'. Kazao je kako su odredbe zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama, kojima se rješava pitanje konverzije kredita u 'švicarcima' u kredite u eurima 'pisane upravo tako da ne bi trebale biti srušene pred Ustavnim sudom, ni pred Europskom komisijom'.

Lalovac je pozvao oporbu da jasno kaže hoće li to rješenje podržati i nakon izbora. 'Razne su priče na terenu da su podržali zakon samo radi izbora. Ako pobijede na izborima i ako budu imali većinu zakon mogu vrlo brzo promijeniti i prihvatiti 'crnogorski' model - koji su početno podržavali. Ja bih volio da to sad jasno kažu, da ne bi bilo izbornih i postizbornih špekulacija', kazao je Lalovac. 

Dodavši je da će bankari 'naravno, vršiti pritisak na Ustavni sud'. 'Oni vrše pritisak i na Ministarstvo financija i na mene osobno. Riješili smo tekuće financiranje,  izdali smo izdali državne zapise i ni jedna banka se nije željela javiti. Sami procijenite je li to pritisak ili ne', izjavio je Lalovac. 

Udruga Franak: Ne vršite pritisak na Ustavni sud

Reagirajući na medijska nagađanja o padu Zakona o potrošačkom kreditiranju na Ustavnom sudu, Udruga Franak upozorava kako se radi o izravnom uplitanju u rad Ustavnog suda te da je to zakonom zabranjeno. "Želimo vjerovati da su hrvatske institucije još uvijek hrvatske i da brinu za interes svojih građana. Oštro osuđujemo ovakvo vršenje pritiska na Ustavni sud!", priopćila je udruga. 'Ovakva nagađanja izrazito su štetna za naše članove korisnike kredita, ali i društvo u cjelini. Jedini cilj tih nagađanja je stvoriti paniku i nesigurnost među ljudima koju su se već suočili s previše nepravde u svom životu", upozorava Udruga Franak. 

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec priopćenjem je demantirala informacije objavljene u današnjem Jutarnjem listu koje je iznio Smajo, koordinatorom udruge Franak, pod nazivom: "Lalovac mi je rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije". 

Netočne su i neistinite sve informacije o Ustavnom sudu objavljene u tom intervjuu. Tim i sličnim manipulacijama u javnom prostoru prijeđene su sve dopuštene granice ponašanja sukobljenih strana (to jest udruga i njihovih članova, ministra financija, banaka i drugih zainteresiranih) u slučaju "švicarskog franka". Stoga Ustavni sud upozorava: Ne zloupotrebljavajte ustavnu poziciju Ustavnog suda u međusobnim sporovima, ne instrumentalizirajte Ustavni sud i ustavne suce radi vlastitih probitaka, prestanite se pozivati na Ustavni sud kao sredstvo pritiska za ostvarenje vlastitih interesa, stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.