Hrvatski radio

Radio Osijek

Kamp u Slavonskom Brodu u "hladnom pogonu"

10.02.2016.

10:03

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izbjeglice se u Hrvatskoj uskoro više ne bi trebale zadržavati - direktno iz Makedonije prevozit će se do Austrije, najavio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Iz Slovenije opovrgavaju da je dogovor o tome postignut.

20 hrvatskih policajaca pridružilo se petorici svojih kolega koji se nalaze u Makedoniji. Njihov angažman dogovoren je prošloga tjedna na sastanku ravnatelja policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koje će zajedničkim snagama raditi na propuštanju migranata. Slovenija je zanijekala da je između država na balkanskoj migrantskoj ruti dogovoreno da se migranti iz Makedonije vlakovima izravno prebacuju u Austriju, kao i planove o zatvaranju migrantskih centara u Sloveniji. Za njom je dogovor policija o izravnom prebacivanju migranata vlakom opovrgnula i Austrija. 
Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako nije došlo do promjena u prijevozu izbjeglica i migranata prema Austriji i Njemačkoj te da na sastanku čelnika policija Austrije, Hrvatske, Srbije i Makedonije prošlog tjedna o tome nije bilo govora. Na sastanku održanom u Makedoniji 3. veljače izražena je potpora toj zemlji u učinkovitoj kontroli granice s Grčkom, obećana pomoć u policijskim djelatnicima  i materijalnim sredstvima te podržan prijedlog o uvođenju jedinstvenog obrasca kojim bi se unificirao postupak registracije migranata u svim državama kroz koje prolaze. Sve strane tu proceduru još trebaju potvrditi, navodi slovenski MUP. 
Centar za prihvat izbjeglica u Slavonskom Brodu ostaje
Kamp za izbjeglice u Slavonskom Brodu i dalje će ostati u funkciji, ali će se  povećavati ili smanjivati u skladu s realnim potrebama, najavilo je Ravnateljstvo policije. 
Špekulacije o zatvaranju kampa koje su se pojavile nakon uvođenja novog modela registracije izbjeglica, potaknute su i novim mjerama u kampu. Početkom veljače ukinuti su topli obroci za dio volontera, a potom je otkazana suradnja za 50 ljudi angažiranih kroz program javnih radova. 
Policija smatra da bi nove mjere trebale u idućih nekoliko mjeseci smanjiti migracijski pritisak balkanskom rutom. Glavni posao hrvatskih policajaca na makedonskoj granici biti će profilacija i nadzor ljudi te omogućavanje prolaska migranata prema konačnoj zemlji odredišta, navode iz Ravnateljstva policije. 
Ideju izravnog prijevoza migranata podupiru Hrvatski Crveni križ i nevladine udruge. Ako dođe do takve vrste transporta, ti će ljudi daleko manje biti izloženi opasnosti kojoj su do sada bili izloženi, izjavio je Robert Markt iz Crvenog križa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.