Hrvatski radio

Radio Osijek

"Pedala solidarnosti" - Djeci iz Ukrajine donirani bicikli, romobili, role i sportska oprema

23.07.2022.

12:11

Autor: Ana Mitar Šimić

Donirani bicikli, romobili, role i sportska oprema

Donirani bicikli, romobili, role i sportska oprema

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Ukrajinskim obiteljima i djeci danas je predana sportska oprema, kupljena novcem prikupljenim kroz biciklističko-humanitarnu kampanju "Pedala solidarnosti", koju su u suradnji s biciklistima Ivicom Lenardom i Igorom Tomanom proveli Zaklada Slagalica i DKolektiv - organizacije za društveni razvoj. 

Ukrajinska djeca primila donaciju iz kampanje "Pedala solidarnosti"

Ukrajinska djeca primila donaciju iz kampanje "Pedala solidarnosti"

Foto: Dkolektiv / -

Cilj ove kampanje bio je pružiti podršku djeci iz ukrajinskih obitelji koja su svoje trenutno mjesto pod suncem pronašla u Osijeku kao sudionici slobodnih aktivnosti koje organizira DKolektiv. 

Prikupljeno je 16.644 kune kroz ukupno 57 pojedinačnih donacija, a tim sredstvima kupljeni su bicikli, romobili, role i sportska oprema (kacige, štitnici i svjetla) za djecu iz Ukrajine kako bi provođenje njihovog slobodnog vremena u Osijeku bilo što kvalitetnije. 

Podsjetimo, Igor Toman i Ivica Lenard sredinom lipnja ponovno su sjeli za bicikle i još jednom uspješno odvozili zacrtanu rutu, ovoga puta od Zagreba do Trogira, sve kako bi svoje kilometre uz podršku građana donirali za djecu iz Ukrajine. Poznati su osječkoj, ali i široj slavonskoj publici kao neumorni biciklističko-filantropski dvojac koji je desetke tisuća kilometara donirao u brojne humanitarne svrhe. Vozili su od Hrvatske do Rusije, po noći i po danu, kroz glavne i sporedne putove, a najdraže im je kada sjednu na bicikl i pedaliraju za one koji trebaju podršku. 

Dobitnici su volonterske nagrade koju dodjeljuje Volonterski centar Osijek DKolektiva 2019. godine i posebnog  Priznanja za filantropsku inicijativu građana 2017. godine kao dio neformalne inicijative "Lege za djecu superjunake", koju dodjeljuje Zaklada Slagalica. 


Više o rezultatima kampanje poslušajte u izjavama Mirne Šmit iz Zaklade Slagalica, Brune Kojića iz DKolektiva i Igora Tomana.  

Izjave

Pozdravni govori sudionika humanitarne kampanje "Pedala solidarnosti"

Pozdravni govori sudionika humanitarne kampanje "Pedala solidarnosti"

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.