Hrvatski radio

Radio Osijek

Kandidature do ponoći

02.05.2013.

17:50

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Većina kandidata za osječkog gradonačelnika i osječko-baranjskog župana svoje liste i kandidature predala je u posljednja dva dana.

Izborno će povjerenstvo utvrditi i u javnim glasilima objaviti izbornu listu pravovaljanih kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika. Utvrdit će se i pravovaljanost kandidacijskih lista za predstavnička tijela (općinska i gradska vijeća te županijske skupštine). Lista će biti objavljena do 4. svibnja u ponoć, kada može i službeno započeti izborna promidžba koja traje do 17. svibnja u 24 sata.

Mnogi na svojim mrežnim stranicama objavljuju da su prikupili znatno više potpisa građana od broja potrebnog za pravovaljanost kandidature, koju provjeravaju izborna povjerenstva. Tako nestranački kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a Ivica Vrkić ističe kako mu je potporu dalo više od sedam tisuća građana. Predajući listu pozvao je Osječane da u što većem broju iziđu na biračka mjesta, a izjavio je i sljedeće: „Pri tome svi zajedno posebno moramo paziti na moguću krađu glasova jer jako dobro znamo s kime imamo posla.“

HDSSB (u koaliciji sa Zelenima Hrvatske) objavljuje kako su prikupili više od 28.300 potpisa potpore za kandidaturu Krešimira Bubala i Vladimira Šišljagića. Dok je Bubalo uvjeren u pobjedu koalicije u prvom izbornom krugu, Šišljagić nije htio prejudicirati hoće li biti drugog izbornog kruga, no ponovio je kako vjeruje da će HDSSB na izborima dobiti župana i većinu vijećnika u novom sazivu Skupštine.
Koalicija HDZ-a, HSP-a AS i SU-a ističe da je za kandidaturu Dražena Vidovića prikupila tisuću potpisa više nego što je bilo potrebno, što je za njih potvrda da u njima Osijek ima „novu, poštenu i sposobnu opciju“.

Među posljednjima listu za Gradsko vijeće Grada Osijeka predali su Zvonko Horvat, nositelj nezavisne liste i Miroslav Šimić koji predvodi listu Građanska opcija Grada Osijeka. A poslijepodne je županijskom izbornom povjerenstvu listu predao i Anto Đapić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.