Hrvatski radio

Radio Osijek

Kao nuklearka, a nije

28.05.2013.

12:09

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku će do kraja 2017.godine biti izgrađena plinska kombi kongeneracijska elektrana čijim će se radom povećati instalirana snaga HEP-ovih elektrana za 12 posto. Riječ je snazi većoj za 44 posto od instalirane snage Nuklearne elektrane Krško. Studija izvodljivosti je završena,priprema se izrada idejnog projekta,a vrijednost se procjenjuje na na 450 milijuna eura.

Plinska komobi kogeneracijska elektrana KKE Osijek 500 koristit će plin kao primarno gorivo,a bit će kombiniranog ciklusa( plinska+parna turbina) s kogeneracijskom proizvodnjom 450 MWe električne i 160 MWt toplinske snage. Član Uprave Hrvatske elektroprivrede Perica Jukić na predstavljanju projekta istaknuo je kako će se izgradnjom plinske kombi kogeneracijske elektrane u Osijeku s godišnjom proizvodnjom od 3.500 GWh pokriti 21 posto potrošnje ( godišnja je potrošnja u Hrvatskoj 17 000 GWh). Riječ je o snazi većoj za 44 posto od instalirane snage NE Krško. Visok stupanj iskoristivosti energije prirodnog plina u korisnu električnu i toplinsku energiju, veći od 58 posto, jamči nisku razinu emisije stakleničkih plinova, posebno ugljikovog dioksida. Procjenjuje se da će lokalnoj zajednici ostvariti dodatni godišnji prihod na ime naknade za korištenje prostora od oko 15 milijuna kuna. Nakon predstavljanja projekta plinske kombi kongeneracijske elektrane u Osijeku ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je i dobru suradnju dvaju ministarstava-gospodarstva i zaštite okoliša, a raskid ugovora između HEP-a i EBDR-a za izgradnju HE Ombla ocijenio pametnom odlukom."Ne želimo plaćati milijunske iznose za pasivnu kamatu, a novi ugovor bit će potpisan kada se osigura izvedba projekta".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.