Hrvatski radio

Radio Osijek

Kapela u Tikvešu posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

29.04.2023.

17:45

Autor: JJPU Kopački rit

kapela u Tikvešu

kapela u Tikvešu

Foto: JUPP Kopački rit / JUPP Kopački rit

U sjevernoj dijelu Parka, u Tikvešu, nalazi se mala historicistička kapelica koja je izgrađena krajem 19. stoljeća. Prvobitno je imala naziv po Svetom Hubertu, zaštitniku lovaca, a od posjete Pape Ivana Pavla II. Osijeku 2003. godine, u kapeli se čuva Knjiga apostolskog blagoslova koju je Papa osobno blagoslovio.

Suglasnošću Đakovačko-osječke nadbiskupije iz ožujka ove godine, Kapela papinskog blagoslova preimenovana je u Kapelu Svetog Ivana Pavla II. pape. Time sv. Ivan Pavao II. postaje nebeski zaštitnik istoimene kapele. U kapelici je na dan proglašenja svetim Ivana Pavla II., 27. travnja, održano misno slavlje koje je predvodio vlč. Dejan Henčić, a pridružili su se i vjernici iz župe Bilje. Vjerujemo da će kapelica posvećena Papi Ivanu Pavlu II. , koji je toliko omiljen među vjernicima u Hrvatskoj, postati mjesto koje će vjernici rado pohoditi i tražiti zagovor za svoje molitve, ali i uživati u prekrasnom ambijentu kompleksa dvorca Tikveš gdje se kapela nalazi, priopćeno je iz Javne ustanove Park prirode Kopački rit.

Na spomendan sv. Ivana Pavla II., 22. listopada 2023. godine održati će se i prvo veliko misno slavlje, koje će predvoditi nadbiskup Đakovačko-osječko nadbiskupije, mons. Đuro Hranić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.