Hrvatski radio

Radio Osijek

Kapi za oči iz autolognog seruma

26.06.2017.

13:03

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a od 3. srpnja proizvodit će se kapi za oči iz autolognog seruma po koje su pacijenti do sada morali putovati u Zagreb .

Pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Jasminka Milas – Ahić. Za pripremu kapi pacijenti su do sada putovati u Zagreb što je u velikoj mjeri otežavalo liječenje pacijenata istočno od Virovitice, rekla je pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Jasminka Milas - Ahić. Ovo je veliki napredak za KBC Osijek na dobrobit pacijenata.
Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Marina Samardžija naglašava da je čitav niz prednosti ovih kapi. Ne sadržavaju konzervanse ali moraju proći određene procedure poput mikrobiološke kontrole, testiranje na hepatitis B, hepatitis C, HIV  i sifilis.
Pacijent prolazi liječnički pregled, postoje određeni kriteriji  po kojima se pacijent pregledava i donosi se odluka može li mu se uzeti 100 ili 200 ml krvi, nakon čega potpisuje pristanak da je upoznat s cjelokupnom procedurom i dobit će letak s važnim informacijama od trenutka pripreme, nuspojavama i procedurom. Deset dana od davanja krvi preuzima kapi koje su mu dostatne za mjesec dana. Dva tjedna prije nego što će mu isteći kapi, ukoliko oftalmolog produži indikaciju, naručuje se i ponovno daje krv.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.