Hrvatski radio

Radio Osijek

Karamarko u Valpovu: "Predsjednica u Banske dvore!"

29.01.2015.

22:08

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarkodanašnju je odluku Vlade da se Uredu predsjednika Republike na upravljanje dodijeli rezidencija u Visokoj ulici ocijenio brzopletom, prije inauguracije, te je predložio da taj ured bude u Banskim dvorima, a da se premijer iseli i preseli u zgradu na Prisavlju, tzv. Kockicu.

Na novinarsko pitanje u Valpovu, gdje je bio na obljetnici HDZ-a,  zbog čega mu je neobično da je Vlada dala suglasnost za preseljenje Ureda predsjednika u rezidenciju u Visokoj ulici, Karamarko je odgovorio da "počinju nekakve igre gospode iz Vlade", a novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  je govorila da želi jeftiniji smještaj za Ured predsjednika. "Umjesto da budu kooperativni, da doista ozbiljno pristupe tom problemu i nađu adekvatni prostor i rok za preseljenje, oni to daju ovako brzopleto, a da još nije održana inauguracija, a onda još daju izjavu da je za obnovu toga prostora potrebno barem godinu dana", istaknuo je Karamarko. Upitao je znači li to da predsjednik Republike "mora uredovati u hotelu dok se to ne obnovi" te predložio da se premijer Milanović iseli iz Banskih dvora u zgradu Kockice (nekad sjedište CK SKH), a da Kolinda Grabar-Kitarović dođe u Banske dvore, u kojima je bio i predsjednik Tuđman do njihova raketiranja 1991. godine. Na upit nije li se, zbog nedostatka novca, moglo uštedjeti na uređivanju novih prostorija Ureda predsjednika i taj ured zadržati na Pantovčaku dok se gospodarska situacija ne poboljša, Karamarko je odgovorio kako je Pantovčak "očito skup" te kako bi bilo vrijeme da se cijeli taj mehanizam preseli u neki jeftiniji prostor. Ponovio je kako je ponudio rješenje. U izjavi novinarima, uoči proslave 25. obljetnice osnutka valpovačkoga HDZ-a  Karamarko je ocijenio kako je ignorniranje hrvatskih branitelja  ignoriranje Domovinskog rata i suvremene hrvatske države. To što hrvatskim braniteljima danas nije bilo omogućeno govoriti u Hrvatskom saboru, za njega je bilo očekivano,  jer u pitanju je "kontinuitet politike i odnosa aktualne vlasti prema hrvatskim braniteljima, koji su stvorili hrvatsku državu, predvođeni dr. Franjom Tuđmanom". Umjesto da ih pozovu, da netko od njih održi govor u Hrvatskom saboru i upozori na probleme oni to odbijaju i pokazuju nevoljkost da se problem uopće riješi, dodao je.  Ocijenio je kako su branitelji najzaslužniji za stvaranje države, a "dopustiti da se 100 dana smrzavaju u šatoru, može samo jedna bešćutna Vlada". Karamarko drži kako branitelji ne prosvjeduju "zbog nekoliko stotina kuna, nego zato što su pogaženi svi njihovi ideali i što se vrijeđa sve za što su se borili, hrvatska država i oni sami".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.