Hrvatski radio

Radio Osijek

14:32 / 27.11.2021.

Autor: Željko Kovačević

Karanac - Čvarak, "baranjski tartuf"

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Posljednje subote u studenom, kao i svake godine, u baranjskom mjestu Karanac, nedaleko od Belog Manastira, održan je najmasniji i najslasniji festival u regiji, posvećen, kako mu domaćini tepaju, ”baranjskom tartufu” - čvarku!

Na sajamskoj livadi, uz crkvu svetog Donata, uz domaće proizvode baranjskih i slavonskih OPG-ovaca okupilo se desetak natjecatelja koji su topili čvarke, i za posjetitelje, ali i za ocjenjivački sud, koji je najbolje čvarke proglasio one, Udruge Šuška, a na drugom i trećem mjestu su Hrvoje Kraljik i Zoran Grujić.

Uz čvarke brojni su se gosti iz zemlje i inozemstva posladili i kući ponijeli poznate baranjske suhomesnate proizvode (kulen, slaninu, kobasicu, šunku, mast…), te vino, rakiju, sokove, sireve, peciva, kolače, neizostavnu mljevenu papriku, med, pletene košare, drveni pribor za kuhinju i brojne suvenire

Na Čvarak festu nije nedostajalo ni čobanca, graha iz glinenog ćupa, kotlovine, pečene kobasice, šarana u rašljama uz izabrana baranjska vina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.