Hrvatski radio

Radio Osijek

Kasne plaće u "Đuri Đakoviću"?

23.06.2017.

11:52

Autor: Davor Lončarić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plaće radnika u Đuro Đaković Grupi kasne i isplaćuju se mimo zakonskog roka, priopćenjem za novinare upozorili su danas iz Nezavisnog sindikata Socijalna pravda. Uprava tvrtke kaže da su iznesene neistine .

Iz ovog sindikata upozoravaju da radnicima još nisu isplaćene plaće za svibanj, te da je bilo kašnjenja isplate plaća i za travanj, a da su doprinosi na plaće uplaćeni tek 8. lipnja kada su radnicima dostavljene i liste obračuna plaća za travanj.

"Zanimljivo je da prethodno navedene posljedice radnice i radnici žive neposredno nakon 'najboljeg poslovnog rezultata u novijoj povijesti Đure Đakovića (1.- 3. mjesec 2017. godine,) po izjavi uprave Đure Đakovića, koja je lošim petogodišnjim radom nepovratno uništila 'goodwill' Đure Đakovića i dramatično ugrozila egzistenciju radnika i njihovih obitelji", stoji u priopćenju koje je potpisao Darko Maras, predsjednik nezavisnog sindikata Socijalna pravda.

Maras podsjeća da je za situaciju u Đuri Đakoviću odgovoran i Nadzorni odbor koji je odobravao dosadašnji rad Uprave, te joj u travnju i produžio mandat. Iz sindikata kritiku za novi mandat Upravi Đure Đakovića koja sada ne ispunjava zakonske obaveze upućuju i na račun Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva državne imovine i Vlade, jer nisu djelovali preko svojih predstavnika u Đuri Đakoviću.
 

Uprava Đuro Đaković Grupe d.d. reagirala je na prozivke iz Nezavisnog sindikata "Socijalna pravda" za kašnjenje plaća i doprinosa, tvrdeći da se u priopćenju Sindikata navode grube neistine i laži i da će plaće biti nešto kasnije isplaćene samo u jednom društvu grupacije.

"U društvima grupacije Đuro Đaković plaće se isplaćuju redovito, što je lako i provjerljivo, dok su u samo jednom društvu iz grupacije radnici obaviješteni da će plaća biti isplaćena nešto kasnije nego što je to uobičajeno", stoji u priopćenju iz Đuro Đaković Grupe.
Uz to tvrde kako Sindikat svojim priopćenjem pokušava narušiti povjerenje u grupaciju i u dugogodišnji rad i ugled Uprave. Iz tvrtke osporavaju Sindikatu pravo na zastupanje radnika grupacije jer, prema njihovoj evidenciji, 17 do tisuću radnika je u članstvu Nezavisnog sindikata "Socijalna pravda".
Navode da protiv toga sindikata planiraju poduzeti zakonske radnje, kako bi se "manipulativne radnje sankcionirale i izbjegle u budućnosti".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.