Hrvatski radio

Radio Osijek

Katarina Kruhonja: Osijeku treba Zeleno vijeće

26.05.2023.

20:32

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

Katarina Kruhonja

Katarina Kruhonja

Foto: Krunoslav Inhof / HRT

Razmatranje Nacrta Strategije zelene infrastrukture Grada Osijeka za razdoblje do 2032. godine bilo je povod za sazivanje tematske sjednice osječkog Gradskog vijeća, prvo u ovom sazivu i to na inicijativu svih trinaest oporbenih vijećnika i vijećnica. Tema je ključna za očuvanje i razvoj zelenog Osijeka, posebno u okolnostima galopirajućih klimatskih promjena. U ime inicijative, vijećnica Političke platforme MOŽEMO!, Katarina Kruhonja podsjeća kako je Grad Osijek proveo javno savjetovanje o Nacrtu Strategije zelene infrastrukture Grada Osijeka za razdoblje od 2022. do 2032. godine.


Savjetovanje je bilo otvoreno od 19. siječnja 2023. do 18. veljače 2023. "Oporba je zatražila tematsku sjednicu prvi put i tema je jako važna", kaže u ime inicijative vijećnica Političke platforme MOŽEMO!, Katarina Kruhonja. 

"Budući da gradonačelnik  još nije priredio konačnu verziju prijedloga Strategije koja će doći na raspravu Gradskom vijeću, želimo unaprijediti taj strateški dokument svojim konstruktivnim prijedlozima. On je baza za  zelene politike u promijenjenim klimatskim prilikama. Doduše, ovaj Nacrt izgleda fantastično, ali ne nudi nužne prioritetne korake, niti je utvrđeno sadašnje stanje - nema krajobraznog atlasa, nisu određena "vruća mjesta" u gradu koja bi trebalo ozeleniti.  Zato tražimo da se u roku od dvije, a ne pet godina koliko je sada predviđeno, obave istraživanja" - nastavlja Kruhonja podsjećajući kako bi strategijski dokument morao sadržavati konkretizirane strateške prioritete već i radi EU projekata.

"Zanimljivo je da je zeleni Osijek u srcima građana dio našeg identiteta. No, prema statistikama, na javne zelene površine odnosi se tek 1,37 posto gradskoga teritorija. U Parizu ih je primjerice 23 posto, u Hanoveru 22 posto, u Stockholmu 24 posto, a mi živimo u iluziji da smo zeleni grad. Imamo neke parkove, neke drvorede smo izgubili, posječene su rubne šume, na području grada su i oranice - dakle, intenzivna poljoprivreda, a više nemamo niti jednu park-šumu" - zaključuje Katarina Kruhonja, poručujući kako od Gradskog vijeća očekuju da se u Strategiji obveže na konkretne rokove, te da mu buduće Zeleno vijeće  bude konstruktivan partner prilikom odlučivanja o razvoju  infrastrukture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.