Hrvatski radio

Radio Osijek

16:22 / 11.11.2019.

Autor: Davor Lončarić

Katarina Peović za radničku solidarnost i državno upravljanje industrijom

Katarina Peović, foto: D. Lončarić

Katarina Peović, foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Katarina Peović izjavila je danas kako „Hrvatsku zahvaća domino-efekt povlačenja države iz industrije, što je uz privatizaciju siguran put za zatvaranje nekad uspješnih poduzeća“. Posjetila je Osijek i Slavonski Brod u kojem je dala potporu radnicima Đure Đakovića koji su u štrajku.

"Hrvatsku zahvaća domino-efekt povlačenja države iz industrije, iako aktualni tragični slučajevi poput Uljanika i Brodotrogira pokazuju da je povlačenje države i privatizacija siguran put za zatvaranje nekad uspješnih poduzeća. Ne samo da nakon privatizacije ne vidimo razvoj i povećanje broja zaposlenih već je u velikom broju slučajeva riječ i o zatvaranju poduzeća. Vladajući ideolozi danas pozivaju da na bubnju završe i posljednji ostaci ostataka neprivatiziranih poduzeća poput Hrvatske poštanske banke i HEP-a iako se zadnjih 30 godina sve radi po istom modelu s neuspješnim rezultatima. Danas sam došla u Slavonski Brod radnicima Đure Đakovića izraziti podršku ali i ponuditi pomoć, između ostaloga i u objedinjavanju radničkih borbi poput onih u brodogradnji – solidarni i ujedinjeni radnici mogu lakše postići ciljeve u korist radništva, a onda i u korist narodne većine.", istaknuto je u priopćenju nakon posjeta moguće predsjedničke kandidatkinje Radničke fronte i SRP-a Slavonskom Brodu.

Katarina Peović novinarima se obratila i u Osijeku. Ponovila je kako je cilj kampanje za predsjedničke izbore povezivanje s radnicima te vođenje korjenitih promjena u Hrvatskoj. Tu podrazumijeva promjenu društvenog sistema koji treba biti "demokratski socijalizam" koji podrazumijev društveno vlasništvo, radničko preuzimanje nadzora nad proizvodnjom i proizvodnju za potrebe narodne većine, a ne proizvodnje za potrebe elite. 

Peović je navela podatak kako je 14% radno aktivnog stanovništva Hrvatske napustilo zemlju, a mađu njima su i brojni radnici iz Slavonije.  "Slavonija nema budućnosti ako se radikalno ne promijene politike Hrvatske u okviru Europske unije. Slobodna tržišna utakmica ne dozvoljava nam da dostignemo stupanj razvoja europskih bogatih  država jer zemlje na periferiji služe centru kao bazen jeftine radne snag i plasiranje visokosofisticiranih proizvoda", izjavila je Katarina Peović te dodala kako se istovremeno naša industrija gasi uz galopirajući "bijeg" države iz vlasništva u industrijskim tvrtkama, a svjedočimo još jednom valu privatizacije i deindustrijalizacije. Istaknula je kako Đuro Đaković podsjeća na primjere Uljanika i Brodotrogira koji propadaju zahaljujući tome što je država odustala od njihove zaštite, no očekuje kako Đuro Đaković neće slijediti sudbinu naše brodogradnje. 

Odgovarajući na pitanje novinara predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović izjavila je kako Hrvatska ne mora izaći iz Europske unije, ali mora imati autonomnu politiku koja štiti domaću industriju, zaštićenu ekonomiju i autonomnu monetarno politiku, bez obzira na moguće reakcije ili sankcije Europske unije. "Ostanak u ovakvom okviru u kojem se ne možemo razvijati odvest će nas u propast!", zaključila je Katarina Peović. 

Komentirala je i mandat aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović rekavši kako je aktualna predsjednica svoje ograničene ovlasti koristila za "sramoćenje i devastaciju hrvatskoga naroda jer je odlascima u inozemstvo pozivala strane diplomate da pritisnu domaće političare i dovedu nas do novih sankcija i novih rezanja radničkih prava te politika štednje". Također je navela da je predsjednica dodatno militarizirala društvo jer su povećana ulaganja u naoružanje, a kritizirala je i pomilovanje predsjedničinih donatora iz kampanje. "Po svemu sudeći riječ je o predsjednici koja je bila ekspozitura privatnih interesnih skupina i ako ona opet dobije mandat ne možemo se nadati ničem drugome", izjavila je Katarina Peović.  

 

 

 

 

Katarina Peović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.