Hrvatski radio

Radio Osijek

Katarina Videković prva je osječka beba u 2019. godini

01.01.2019.

14:59

Autor: Radio Osijek / KI

foto: Dubravka Petrić / PIXSELL

foto: Dubravka Petrić / PIXSELL

Foto: - / -

Iz godine u godinu u Kliničkom bolničkom centru Osijek sve je manje rođenih što dodatno pridonosi opadanju broja stanovništva na istoku Hrvatske. Nadu u demografski oporavak daje nadu činjenica da su novogodišnjoj noći u osječkom KBC-u rođene dvije bebe.

Osječani su Novu godinu, osim s lijepim željama i s čestitkama, ušli i s dvije sugrađanke više. Prvog siječnja, u KBC-u Osijek rođene su dvije djevojčice, Katarina i Lea. Prva Osječanka, Katarina, trebala se roditi još za Božić, no rođena je u Novoj godini u noći, u 4 sata i 10 minuta. Iznimno je ponosan na svoju malu, veliku kćer otac Petar: "Velika je 54 cm i 4 kile 60, tako da je prva velika beba", rekao je Petar Videković, a majka Matea dodala kako je Katarina njihovo prvo, ali zasigurno ne i posljednje dijete: "Suprug dolazi iz velike obitelji, ima ih devetero djece, ja dolazim iz malo manje, ali isto velike obitelji. Ima nas troje tako da će i nas biti barem dvoje."

Doktor Zoran Popović s osječke Klinike za ginekologiju i opstetriciju napomenuo je kako je u Osijeku prošle godine rođeno ukupno 1904 djeteta: "To je manje nego što je bilo u 2017., ali nadamo se da će se u jednom trenutku taj trend zaustaviti i da će se nešto promijeniti." Tomu bi trebale bi pomoći i povećane rodilnje naknade i demografske mjere, kaže zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš: "Uz novčannu nakadu svim rodiljama za svako novorođeno dijete, tu je nastavljen daljnji slijed uz potpore, kroz boravak u našim vrtićima, kroz sav dodatan sadržaj u osnovnim školama, u vanškolskom obrazovanju... To će sve svakako pomoći, ali mislim da treba raditi na zapošljavanju mladih, na buđenju industrije i gospodarstva u Hrvatskoj i u Osijeku", rekla je dogradonačelnica Gamoš.

Nakon Katarine, u osječkoj bolnici u 7 sati i 29 minuta rođena je još jedna djevojčica po imenu Lea - treće dijete obitelji Šarčević iz Piškorevaca.

Galerija
foto: Dubravka Petrić / PIXSELL, Foto: -/-
49569671_392285454849912_896586582092414976_n.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.