Hrvatski radio

Radio Osijek

Katastrofalni požar na farmi svinja u Andrijaševcima

29.06.2018.

13:05

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: Večernji hr.- Farma PIK-a Vinkovci

Foto: Večernji hr.- Farma PIK-a Vinkovci

Foto: - / -

Lokaliziran je požar na svinjogojskoj farmi PIK- a Vinkovci koja je u sastavu Agrokora. Farma se nalazi između Andrijaševaca i Cerne. U gašenju požara koji je buknuo jučer kasno poslijepodne, sudjelovale su sve vatrogasne postrojbe Vukovarsko - srijemske županije.

Očevid je počeo u ranim poslijepodnevnim satima, kada su se stekli sigurnosni uvjeti za to. Po završetku će se znati uzrok požaru koji je od pet progutao tri hale u kojima su bile rasplodne krmače. Nitko od 15 zaposlenika nije stradao,rekao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Vinkovaca Anton Jelić.

Prema neslužbenim informacijama u požaru je izgorjelo čak oko 10.000 svinja i prasadi. Kao uzrok požara spominje se kvar na električnim instalacijama u farmi koja je izgrađena 2008.godine. Predsjednik Uprave PIK- a Vinkovci Vladimir Džaja istaknuo je kako je riječ o katastrofalnoj nesreći koja je zadesila PIK- Vinkovci.
Bila je to prva novoizgrađena farma za proizvodnju prasadi u PIK-u s kapacitetom 1.400 krmača i godišnjom proizvodnjom od 33.000 prasadi za tov. Iz PIK-a Vinkovci upućuju na Agrokor i njihovu Službu za odnose s javnošću, gdje smo doznali kako ni jedan uposlenik farme neće ostati bez posla. Nakon završene istrage krenut će sanacija i izgradnja nove farme, za koju očekuju kako će biti gotova do kraja ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.