Hrvatski radio

Radio Osijek

Kazne za zlouporabu propusnica slične onima za kršenje samoizolacije

30.03.2020.

10:16

Autor: Radio Osijek/HRT/TM

Kazne za zlouporabu propusnica slične onima za kršenje samoizolacije

Kazne za zlouporabu propusnica slične onima za kršenje samoizolacije

Foto: - / -

Kazne za zlouporabu propusnica slične su onima za prekršaj samoizolacije. Kazne mogu biti i novčane, a nakon toga i prekršajne, rekao je za Hrvatski radio ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut .

Trut, međutim, smatra kako su kazne nebitne, već da je bitno da se poštuju odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, da se poštuju odluke epidemiologa kako bi se prebrodila ova velika kriza.
Kako je istaknuo tijekom vikenda nije bilo kršenja propisa te da su se građani držali preporuka. "S obzirom na lijepo vrijeme, bilo je vani više građana, ali oni su se držali propisa i nisu bili u grupama, rekao je.
Na pitanje zašto se povećava broj zaraženih policajaca, Trut je rekao kako su i oni dio populacije koja dosta dolazi u kontakt s ljudima pa samim time je i to moguće.
Trut je naglasio kako virus nije ušao u zatvorski sustav. "Prema informacijama koje imamo, zaražen je jedan pravosudni policajac koji nije bio na poslu pa nije ušao u sustav, rekao je Trut.
Na pitanje jesu li njegovi kolege otišli u samoizolaciju, Trut je rekao kako nema takvih informacija.
Inače, Državni je inspektorat ranije objavio kako se nepridržavanje samoizolacije kažnjava s osam tisuća kuna. Ako se više puta prekrši ta mjera, novčane kazne  rastu, najviše do 120 tisuća kuna. Sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz prekršajni nalog prekršitelju recidivistu uručuju i rješenje kojim ga opominju da će platiti novčanu kaznu ako se i dalje ne bude pridržavao naloga inspekcije. U opomeni stoji da će prvi put biti kažnjen s 30.000 kuna, drugi put s 60.000, treći puta kaznom od 120.000. kuna. Izvršenje naplate tako izrečene novčane kazne obavlja se putem Fine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.