Hrvatski radio

Radio Osijek

KBC: od vrhunske opreme do potrebe za donacijama

02.02.2017.

12:26

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči Svjetskoga dana borbe protiv raka 4. veljače, na Zavodu za onkologiju osječkog KBC-a održana je konferencija za novinare na kojoj je istaknuta važnost prevencije i odaziva na programe rane prevencije bolesti jer je dosadašnji odaziv samo 15-20%.

Na Zavodu je u prošloj godini bilo 1890 prvih pregleda novooboljelih a godišnjih je pregleda i kontrola oko 20 tisuća. Pročelnik Zavoda dr. Ilijan Tomaš kao posebno značajno ističe puštanje u rad brahiterapije te pacijenti više ne moraju odlaziti u Zagreb, kompletno liječenje obavlja se u Osijeku. Riječ je o obliku radioterapije- posebnim vodilicama izbor zračenja dolazi do tumora, odnosno ležišta tumora a cilj je proširiti indikacije što se tiče zračenja na tumore glave i vrata, bronha, jednjaka.   

Ono što ih izdvaja u odnosu na druge KBC-ove i ustanove u Hrvatskoj je, kaže dr. Tomaš, to što imaju cijeli sustav za propisivanje i aplikaciju citostatika. Nabavljena je vrlo sofisticirana vaga s optičkim čitačem te se citostatici mogu pripremiti u točno određenim dozama. Kompletirali su opremu te liječnik može, ono što napiše, praktički jednim klikom, uputiti u centralnu pripremu citostatika gdje se pripravlja točna doza za točno određenog pacijenta.     

Zavod za onkologiju funkcionira s multidisciplinarnim timovima, ističe dalje pročelnik Tomaš, navodeći primjere velikog napretka u radu i liječenju bolesnika. Prema najavama, osječka bi bolnica uskoro trebala dobiti novi linearni akcelerator jer je jedini centar koji ima samo jedan a u nabavi je i digitalna mamografija, 350 je novooboljelih žena od raka dojke svake godine- rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno i da će osječki KBC sudjelovati u akcijama Dani otvorenih vrata tijekom kojih će različite struke organizirati preventivne preglede. 

Zavod za onkologiju otvoren je za donacije, kako kažu, doslovno svega, od finacijske do građevinskog materijala ili različite opreme za prostore u kojima pacijenti leže, za dnevnu bolnicu ili ambulante.   

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.