Hrvatski radio

Radio Osijek

KBC Osijek hitno treba nove zalihe krvi!

30.07.2015.

12:20

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedostaje krvi svih krvnih grupa, a posebice onih s negativnim Rh faktorom.

U KBC Osijek zbog povećane potrošnje zaliha krvnih pripravaka nedostaje svih krvnih grupa, a naročito s negativnim Rh faktorom. Gradsko društvo Crvenoga križa Osijeka zbog toga je danas uputilo poziv svim dobrovoljnim davateljima kao i svim sugrađanima koji mogu darovati krv da se jave na Odjel za transfuzijsku medicinu KBC Osijek (prostor suterena zgrade Ginekologije KBC Osijek) prema sljedećem rasporedu:   

četvrtak 12 – 19 sati, petak 7 – 19 sati i subota 7 -15 sati.

Ravnatelj GD CK Osijek Marko Đukić istaknuo je kako je nedostatak svježe krvi i krvnih pripravaka redovita pojava krajem srpnja i početkom kolovoza jer je vrijeme godišnjih odmora te su redoviti davatelji na putovanjima i godišnjim odmorima, a prorijeđene su i redovite akcije koje organizira Crveni križ. U programu Radio Osijeka upozorio je kako će bez novih zaliha krvi biti dovedene u pitanje redovite operacije u KBC Osijek. Unaprijed je zahvalio svima koji se odazovu pozivu i daruju krv. 

Inače, prema Đukićevim riječima, u posljednjih pet godina čak je 20 tisuća građana Osijeka darovalo krv po čemu je Osijek jedan od najhumanijih gradova u našoj zemlji. Prošle je godine darovano čak 17 posto više doza krvi od planiranoga. Prošle je godine u Osijeku darovano čak 9,5 tisuća doza krvi čime je oboren 60-godišnji rekord u darivanju krvi (organizirane akcije darivanja krvi traju 60 godina u Osijeku). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.