Hrvatski radio

Radio Osijek

KBC-Osijek- kirurško liječenje pretilosti

10.10.2019.

11:52

Autor: Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

U Zavodu za abdominalnu kirurgiju KBC-a Osijek počeo je barijatrijski program, ili kirurško liječenje pretilosti. U Hrvatskoj je čak 50% odrasle populacije pretilo, što je rizik za razvoj brojnih kroničnih bolesti.

Današnju prvu operaciju pretile osobe laparoskopskim putem izveli su gost, prof.dr. Džaved Ahmed Raza iz Klivlend klinike u Abu Dabiju kojemu je asistirao dr. Zdenko Boras.Prema njegovim riječima laparoskopskim zahvatom učinit će resekciju želuca i premosnicu prema tanjkom crijevu. Na taj se način smanjuje želudac, potreba za hranom i rješava metabolički poremećaj. Pacijent nakon nekoliko sati od operacije može dobiti tekućine, ustati iz kreveta. Dva do tri dana poslije operacije pušta se kući na oporavak uz suradnju s ostalim stručnjacima.
Pristup pacijentu je multidisciplinaran, uključeni su endokrinolozi, nutricionisti, psihijatri i kirurzi. A operativni zahvat se preporučuje kada prethodne metode nisu bile učinkovite, dodaje doc.dr. Silvija Canecki Varžić, jedna od članica barijatrijskog tima.
Veliko je zadovoljstvo učiti od čovjeka koji je do sada učinio gotovo 1000 kirurških zahvata kod pretilih ljudi. Kaže predstojnik Klinike za kirurgiju KBC Osijek doc.dr. Grgur Dulić. Prof. Javed Ahmed Raza ostaje u Osijeku do nedjelje. Rekao nam je kako mu je želja da se i u Osječkoj bolnici stvori Regionalni centar za kirurško liječenje pretilosti jer za to ima sve uvjete.
Valja naglasiti kako operacijom nije završeno liječenje. Uz spremnost na odricanje slijedi dugotrajna suradnja sa stručnjacima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.