Hrvatski radio

Radio Osijek

KBC Osijek nabavio najsuvremeniju laboratorijsku opremu

30.09.2019.

13:19

Autor: Radio Osijek

KBC Osijek nabavio najsuvremeniju laboratorijsku opremu

KBC Osijek nabavio najsuvremeniju laboratorijsku opremu

Foto: - / -

Nova laboratorijska oprema, jedinstvena u Hrvatskoj, nabavljena je u sklopu projekta Istraživanje i dijagnostika malignih, infektivnih i rijetkih metaboličkih bolesti temeljena na Maldi TOF tehnologiji. Vrijednost je projekta više od 16 milijuna kuna, od čega je gotovo 14 milijuna sufinancirala EU.

Projektom će se osigurati uvjeti za unaprijeđenje znanstvenoistraživačkog rada pri KBC Osijek ulaganjem u materijalnu imovinu, odnosno nabavu masenog spektrometra i MALDI TOF/TOF masenog spektrometra i popratne opreme te pripadajućom prilagodbom prostora za postavljanje kupljene instrumentacije. Na taj će se način istraživački i znanstveni potencijal KBC Osijek lakše realizirati te će se učiniti sljedeći korak u razvoju zdravstvenog sustava temeljenog na znanju.

Ulaganje u ovaj projekt ključno je za dostizanje vrhunske kvalitete istraživačkih djelatnosti u KBC Osijek te izravno pridonosi unaprijeđenju dijagnostike i razumijevanju nastanka te razvoja metastatske bolesti, a koje bi rezultiralo učinkovitijom terapijom malignih bolesti, prvenstveno karcinoma dojke u gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Nabava navedene opreme doprinijet će i unaprijeđenju dijagnostike rijetkih nasljednih bolesti iz grupe lipidoza te unaprijeđenju dijagnostike sepse što bi rezultiralo ranijim otkrivanjem te učinkovitijom terapijom oboljelih. Projektom će se svladati problemi s kojima je suočen sustav istraživanja i razvoja u KBC Osijek uzrokovan nedovoljnom kvalitetom istraživačke opreme i pripadajuće infrastrukture, a posljedično i neprimjerenim korištenjem znanstvenih potencijala (ljudskih resursa). 

Vrijednost je projekta 16.129.024,22 kn, od čega je EU sufinancirala 13.709.670,59 kn, a Vlada Republike Hrvatske / Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2.419.353,63 kn.

Više o projektu možete saznati ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.