Hrvatski radio

Radio Osijek

KBC OSijek - Obilježen Međunarodni dan radiologije

08.11.2019.

14:08

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Prigodnim predavanjem o sportskim ozljedama u Kliničkom Zavodu za intervencijsku i dijagnostičku radiologiju KBC-a Osijek obilježen je Međunarodni dan radiologije .

Iako je riječ o mladim i zdravim ljudima, sportaši su skloni ozljedama koje se na primjerice ultrazvučnom uređaju ili magnetskoj rezonanci mogu najlakše i najbrže obaviti. Ujedno dobivamo točnu sliku stanju i dijagnozu, rekao je v.d. predstojnika Zavoda, dr. Franjo Katić. Za pojedinu dijagnostičku tehniku odlučujemo se u zavisnosti od sportske ozljede. Kod sportaša najčešće stradavaju veliki zglobovi, primjerice zglob ramena, lakta, kuka ili koljena. To je gotovo u pravilu, rekao je dr. Gordan Šarić, koji ultrazvučnu dijagnostiku i "magnet" uzima kao takozvali "zlatni standard" u dijagnostici. Zbog brze izmjene pravca kretanja sportaša veliki zglobovi trpe i veliko opterećenje. Najčešće ozljede su u nogometu,košarci, vaterpolu i rukometu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.