Hrvatski radio

Radio Osijek

KBC Osijek od danas ima najsuvremeniji uređaj za MR

13.01.2016.

14:15

Autor: Marija Petrinović/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra ministar zdravlja Siniša Varga pustio je u rad novi uređaj za magnetsku rezonanciju. Uređaj je vrijedan nešto manje od 10 milijuna kuna i najsuvremeniji je u hrvatskom javnome zdravstvenom sustavu.

Novi će uređaj zdravstvenom osoblju omogućiti bržu i bolju dijagnostiku i učinkovitije liječenje, a pacijenitima kraće liste čekanja. Nakon edukacije osoblja, na raspolaganju će korisnicima biti za otprilike mjesec dana.
Varga je napomenuo da je uz pomoć postupka javne nabave uređaj nabavljen za nešto manje od 10 milijuna kuna, što je znatno manje od cijena na europskom tržištu.

Osim toga, Odjel za oftalmologiju osječkog KBC-a dobio je novu lasersku opremu za liječenje retinopatije, vrijednu približno četiri milijuna kuna. Ona će omogućiti da se pacijenti s poteškoćama s mrežnicom oka više ne šalju u Zagreb ili druge centre, već cjelovitu zdravstvenu uslugu mogu dobiti u Osijeku.
Sanacijski upravitelj osječkog KBC-a Sven Kurbel podsjetio je kako je KBC dugo radio samo s jednim uređajem za magnetsku rezonanciju, što je jedan od razloga dugih lista čekanja. One bi se sada trebale smanjiti u roku dva mjeseca. Samo prošle godine na Zavodu je obavljeno više od 8000 dijagnostičkih pregleda magnetskom rezonancijom.
Kurbel je najavio kako se idući mjesec očekuje otvorenje neurološke poliklinike, koja je izgrađena donacijom američke vojske, dok je novu opremu s dva milijuna kuna osiguralo Ministarstvo zdravlja. Tijekom godine očekuje se i adaptacija prostora Klinike za psihijatriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.