Hrvatski radio

Radio Osijek

KBC Osijek- Zavod za urologiju - donacije vrijedne 400 tisuća kuna

23.10.2019.

12:36

Autor: Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Zavod za urologiju KBC-a Osijek od danas ima novu sobu za intenzivno liječenje, hitnu ambulantu te najsuvremeniji uređaj za urodinamiku. Zbog starog i zastarjelog uređaja pacijenti su posljednjih godinu dana morali pomoć potražiti u Zagrebu.

"Uz pomoć donacija, ukupne vrijednosti nešto više od 400 tisuća kuna, u Zavodu za urologiju KBC-a Osijek značajno su poboljšane dijagnostičke mogućnosti, ali i postoperativno liječenje", rekao je pročelnik dr. Oliver Pavlović. Uređaj za urodinamiku najsuvremeniji je u ovom dijelu Europe. Stari je bio izvan funkcije više od godinu dana, a pacijenti su pomoć u dijagnosticiranju dinamike mokrenja, inkontinencije i drugih neurološko-uroloških bolesti morali tražiti u Zagrebu. "Srećom imamo kadar koji se time i bavi", dodao je Pavlović. Dr. Ivan Radoja, mladi je urolog, subspecijalist koji se bavi upravo urodinamikom. "Inkontinencija je vrlo česta, a češća je kod muške populacije", rekao je među ostalim dr. Radoja.
U urološkoj ambulanti dnevno se pregleda 100 pacijenata, a obavlja se i 6 operativnih zahvata te isto toliko intervencijskih zahvata. Glavna sestra Ana Brežnij naglasila je značaj nove sobe za intenzivno liječenje. Pet kreveta opremljeno je najsuvremenijm opremom za  praćenje i intenzivno liječenje operiranih bolesnika.
S obzirom na sve vrste medicinskih zahvata i znanstvena zvanja očekuje se kako će Zavod uskoro prerasti u Kliniku, najavio je ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić.
Uz osječke firme, donaciji se priključila i Đakovačko–osječka nadbiskupija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.