Hrvatski radio

Radio Osijek

Kineziološki fakultet u Osijeku i Sveučilište u Slavonskom Brodu

27.05.2020.

13:25

Autor: Radio Osijek / IF

Kineziološki fakultet u Osijeku i Sveučilište u Slavonskom Brodu

Kineziološki fakultet u Osijeku i Sveučilište u Slavonskom Brodu

Foto: - / -

Osniva se Kineziološki fakultet na osječkom sveučilištu iz kojeg se izdvajaju Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, dislocirani studij Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i tamošnji Studentski centar koji se spajaju u novu ustanovu - Sveučilište u Slavonskom Brodu.

Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku je na današnjoj sjednici donio dvije važne odluke vezane za statusne promjene Sveučilišta, izvijestio je rektor Vlado Guberac. Prva je odluka o osnivanju Kineziološkog fakulteta u što prelazi dosadašnji studij kineziologije, a studente će upisati već od iduće akademske godine. Projekcija u sljedećih pet godina na preddiplomskom i diplomskom studiju je 395 studenata. Novi će fakultet biti u Graditeljsko-geodetskoj školi na Drinskoj.
Druga se odluka odnosi na izdvajanje ustanova u sastavu osječkog sveučilišta: Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu i Studentskog centra u Slavonskom Brodu te dislociranog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Oni se spajaju u novu ustanovu pod nazivom Sveučilište u Slavonskom Brodu. Postupak je proveden u skladu sa Zakonom o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu iz 2015. i nakon ocjene njegove ustavnosti pa se današnjom odlukom Senata mijenja i povijest visokog školstva u istočnoj Hrvatskoj. Osječko sveučilište time gubi preko tisuću studenata i oko stotinu zaposlenika, ali u planu je i osnivanje nekoliko novih institucija i studijskih programa.
Prije nekoliko mjeseci Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera dobilo je dopusnice za studijski program medicine na njemačkom jeziku, diplomski studij socijalnog rada, a u izradi su elaborati za još neke studije za koje se pokazala potreba na tržištu rada. To su studij farmacije te studij šumarstva i zaštite prirode i okoliša, a četiri osječka fakulteta dobila su dopusnice za četiri studija i na engleskom jeziku.

rektor Vlado Guberac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.