Hrvatski radio

Radio Osijek

Kiša značajno smanjila kvalitetu ovogodišnje pšenice

05.07.2018.

14:36

Autor: Radio Osijek

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Ovogodišnju žetvu pšenice usporila je kiša koja je značajno smanjila i njezinu kvalitetu. Ove je godine u Osječko-baranjskoj županiji zasijano 140 tisuća hektara, a očekuje se prinos od oko 800 tisuća tona. Otkupna cijena na istoku Hrvatske još uvijek nije poznata.

Ovogodišnji je urod u rastu prvo zaustavio kasni mraz u ožujku, zatim suša tijekom travnja i svibnja, a posljednjih je tjedana zbog oborina urod pocrnio i polegao što će značajno smanjiti kvalitetu i prodaju, kažu poljoprivrednici. Procjene su da će prosječan urod biti nešto preko 5 tona po hektaru u odnosu na rekordnih 5,9 iz 2017. godine, a cijena po kojoj će se otkupljivati u Slavoniji i Baranji još uvijek nije poznata. U zapadnom dijelu Hrvatske otkupne cijene su od kunu i 30 lipa za premium klasu do 90 lipa za pšenicu IV. klase - kaže član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić: "Ove cijene koje su izašle u zapadnom dijelu Hrvatske, kada bi bile primjenjene u istočnom dijelu naše zemlje, mislim da bi veći dio poljoprivrednika bio zadovoljan", rekao je Brlošić.

Jozo Marić iz Bilja čiji se OPG već 10-ak godina bavi ekološkom poljoprivredom, ekološku pšenicu pir zasijao je na 70 hektara. Uz vremenske prilike koje su ove godine smanjile urod, na velike probleme nailazi zbog nemogućnosti navodnjavanja, problemima s odvodnjom, ali i prilikom podizanja kredita za mehanizaciju: "Evo sin moj i ja i supruga i djeca borimo se i radimo dan i noć. Imamo i crne svinje, pravimo kulinove, radimo sve i svašta, no lihvarske kamate i banke nas ubiše. Treba već jednom ta agrarna reforma da napravi strukturu otkupa, sjetve, svega i banka neka da nas prati", rekao je Marić, a da je Agrobanka potrebna poljoprivrednicima složio se i Osječko-baranjski župan Ivan Anušić: "Već jako dugo se o agrobanci priča i agrobanka je potrebna poljoprivrednicima. Naravno, Ministarstvo poljoprivrede je to koje mora povući poteze za sve probleme koji su vezani uz poljoprivredu", rekao je župan Anušić i podsjetio kako se na području Županije radi na 14 sustava za navodnjavanje. Za nekoliko je njih već izdana građevinska dozvola dok su ostali u fazi izrade projektne dokumentacije, a trebali bi biti pušteni u upotrebu u sljedećih nekoliko godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.