Hrvatski radio

Radio Osijek

Klasje proslavilo 150. obljetnicu

28.06.2022.

23:38

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Kvartet Rucner za Klasje

Kvartet Rucner za Klasje

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Centar za pružanje usluga u zajednici "Klasje" iz Osijeka proslavilo je večerašnjim koncertom 150. rođendan. Točnije, održana je proslava obljetnice koja je izostala prije dvije godine zbog pandemije koronavirusa. 

Svečanost je održana u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, u programu su sudjelovali Blanka Došen i gudački kvartet Rucner, a pridružio im se i tamburaški virtuoz Mario Zbiljski. Vrhunski gudači uglavnom su svirali djela Mozarta i Dvořáka, a premijerno su u Osijeku izveli obrade nekoliko tradicionalnih slavonskih pjesama, što je oduševilo publiku u dvorani. No, najveće je oduševljenje izazvao nastup dječjeg zbora Klasja na kraju svečanosti za koji su devetero mališana pripremile Melita i Doris Rukavina. 

U središnjem dijelu svečanosti dvoje korisnika Klasja, koji su navršili 18 godina, primili su police životnog osiguranja posredstvom zaklade Vaša pošta. Emi je 499. policu životnog osiguranja, vrijednu šest tisuća eura, predao voditelj Odnosa s javnošću Hrvatske pošte Krešimir Domjančić, dok je 500. policu štićeniku Danielu predala Slađana Novaković iz Croatia osiguranja, uz HP najvećeg donatora Zaklade. 

Inače, zaklada Vaša pošta već 12 godina pomaže štićenicima dječjih domova u najizazovnijem trenutku - prilikom početka samostalnog života. Naime, nakon napuštanja doma, odnosno institucionalne skrbi, štićenici moraju započeti samostalan život, što je u ova neizvjesna vremena doista pravi izazov. Bez pomoći obitelji, bez novca i bez zaposlenja, taj izazov  je vrlo teško premostiti. Upravo je zbog toga rođena ideja zaklade Vaša pošta – ideja o stvaranju boljeg i humanijeg svijeta za svu djecu, a osobito za one koja su u stvarnoj potrebi. Za vrijeme boravka u domu, zaklada Vaša pošta pronalazi donatore koji na ime pojedinačnih štićenika uplaćuju police životnog osiguranja. Polica životnog osiguranja u iznosu od 6.000 eura je u tim kriznim trenucima presudna, jer u prve dvije godine od napuštanja doma imaju sredstva potrebna kako bi premostili osnovne egzistencijalne troškove. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez velike pomoći brojnih donatora i podupiratelja Zaklade, pri čemu se izdvaja Hrvatska poštu, kao osnivač i pokretač ove ideje te Croatia osiguranje kao partnera Zaklade.  Pet stotina mladih iz sustava socijalne skrbi otisnulo se u novi svijet započevši samostalni život uz podršku ove zaklade. 

Sudionike svečanosti pozdravio je novi ravnatelj CPUZ Vedran Škugor, a među čestitarima su bili i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić i Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek nasljednik je Huttler – Kollhoffer – Monsperger sirotišta koje je počelo s radom davne 1870. godine, što pokazuje da postoji duga tradicija organizirane skrbi o djeci u gradu Osijeku. Od 1993. do 8. srpnja 2016. Centar je bio Dječji dom Klasje, čije su ime zajedno odabrali korisnici i odgojitelji Klasja. Klasje je danas javna ustanova socijalne skrbi o djeci izvan vlastite obitelji (korisnici su djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe svoje roditeljske dužnosti, ili djeca smještena u našu ustanovu iz drugih razloga). Trenutačno Klasje skrbi o 150 djece.

 Zbor Klasja

Zbor Klasja

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.