Hrvatski radio

Radio Osijek

KlavOs – prvi međunarodni pijanistički seminar u Osijeku

08.02.2023.

22:18

Autor: Radio Osijek/TM

KlavOs – prvi međunarodni pijanistički seminar u Osijeku

KlavOs – prvi međunarodni pijanistički seminar u Osijeku

Foto: Glazbena mladež Osijek / -

U Osijeku se, u sklopu projekta Međunarodna glazbena škola, od 9. do 12. veljače održava KlavOS, prvi pijanistički seminar. Skup će koncertom otvoriti jedan od predavača, renomirani svjetski pijanist i pedagog Ruben Dalibaltayan, a izvest će djela Mozarta i Chopina. Koncert je u četvrtak 9. veljače u Arheološkom muzeju Osijek s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

KlavOS organiziraju Glazbena škola Franje Kuhača i Glazbena mladež Osijek, a uz Dalibaltayana, profesora sa zagrebačke Muzičke akademije, na seminaru će o načinu rada s osnovnoškolskim i srednjoškolskim uzrastom, svoje znanje prenijeti ugledni hrvatski i svjetski pijanisti i pedagozi Konstantin Krasnitsky, Vladimir Babin i Rita Kinka s osječke, zagrebačke i novosadske akademije.

Ruben Dalibaltayan rođen je u Erevanu, u Armeniji 1973. godine. Od 2005 živi u Hrvatskoj i radi kao redovni profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Djeluje također kao gostujući profesor na majstorskim tečajevima na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Liechtensteinu, Muzičkoj akademiji u Sarajevu te Talent Music Master Courses u Brescii. Predsjednik je Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin i umjetnički direktor Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Radovljici u Sloveniji.

Studirao je na Državnom konzervatoriju Komitas u Erevanu, Ruskoj muzičkoj akademiji Gnjesin i na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski u klasama Anahit Šahbazjan, Arthura Berngardta i Valerija Kastelskog. Na njegov profesionalni i osobni razvoj značajno su utjecali brojni izvanredni glazbenici poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa Weissenberga.

Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji. Na internacionalnoj glazbenoj sceni ostvario je niz zapaženih nastupa: od recitala i koncerata s uglednim simfonijskim orkestrima, do muziciranja u različitim komornim sastavima, najčešće sa zagrebačkim Triom Amadeus i u klavirskom duu sa suprugom Julijom Gubajdullinom.

Ruben Dalibaltayan

Ruben Dalibaltayan

Foto: Glazbena mladež Osijek / -

Profesor Dalibaltayan odgojio je generaciju mladih pijanista koji su postigli sjajne rezultate i osvojili nagrade na najuglednijim svjetskim natjecanjima kao što su Ferruccio Busoni, Queen Elizabeth, Robert Schumann i Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste u Ettlingenu. Neki od njegovih studenata, poput Ivana Krpana i Aljoše Jurinića, postižu zavidne uspjehe na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Dio Dalibaltayanova pedagoškog rada redovito je održavanje majstorskih tečajeva u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon što je sa suprugom Julijom Gubajdullinom 2005. godine osnovao Ljetnu pijanističku školu u Makarskoj, taj majstorski tečaj uz Jadransko more ubrzo se prometnuo u jedno od najistaknutijih događanja za mlade pijaniste u regiji.

Dalibaltayan osobitu pažnju posvećuje promoviranju djela armenskih skladatelja, čija je osebujna glazba neraskidivo povezana s poviješću i kulturom njihove domovine. Krajem 2020 objavio je nosač zvuka “KRUNK” – Armenska klasična klavirska glazba. U suradnji s Hrvatskim radijem i Hrvatskim glazbenim zavodom 2016 snimio je cjelokupni klavirski opus hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Za taj dvostruki CD primio je najviše priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske – Nagradu Vladimir Nazor za najviša dostignuća u glazbi i umjetnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.