Hrvatski radio

Radio Osijek

KLIK- Kako lako izbjeći katastrofu

02.10.2019.

13:24

Autor: Vedran Drabek

Foto:Radio Osijek/ VD

Foto:Radio Osijek/ VD

Foto: - / -

Policijska uprava osječko baranjska i Hrvatski autoklub organizirali su na osječkom srednjoškolskom igralištu niz preventivno-edukativnih aktivnosti pod nazivom KLIK ili Kako lako izbjeći katastrofu .

„Zajedničkom akcijom PU osječko-baranjske i Hrvatskog autokluba u suradnji s više srednjih škola na području županije želimo prije svega maturantima kao budućim vozačima ukazati na važnost odgovornog ponašanja u prometu. Samo prošle godine u 45% prometnih nesreća sudionici su bili mladi vozači (18-24 godina), od čega je čak 25% bilo pod utjecajem alkohola, što je ujedno i porast u odnosu na proteklo razdoblje”,naglasio je Zoran Jurković policijski službenik iz Službe za prevenciju cestovnog prometa Postaje prometne policije Osijek.

Učenicima je između ostalog, praktično prikazana simulacija prevrtanja vozila, uz ostalu policijsku opremu kako bi se prevencijom i stvaranjem ispavnih prometnih navika pokušalo stati na kraj čestim crnim vijestima koje svakodnevno stižu s prometnica: „ Zbog situacije koju imamo u prometu gdje nam jako puno ljudi stradava, potrebno je mijenjati navike. Navika je najmoćnije oružje s kojim možemo djelovati iz jednostavnog razloga što se postizanjem ispravnih navika mogu učiniti pozitivni koraci. Osnova stvaranja navika su mladi ljudi, što je i razlog zašto smo i krenuli u realizaciju ovog projekta prije svega kod maturanata koji će sutra položiti vozački ispit. U samom početku želimo na prazan papir ispisati dobre navike, jer teško je to učiniti kada je on već ispisan”, zaključio je Slavko Dulić iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.