Hrvatski radio

Radio Osijek

Klima- forum 2017. okupio stručnjake

04.10.2017.

13:21

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skup je to o hlađenju, klimatizaciji i ventilaciji, s naglaskom na najnovija tehnička rješenja. Klima treba biti ugodna, ali mora poštovati sve strože ekološke zahtjeve i smanjenje potrošnje energije.

U uvodnom govoru na 6. Klima forumu 2017. o hlađenju, klimatizaciji i ventilaciji, postavljeno je pitanje zašto su došli u Slavoniju iz koje se odlazi. Odgovor je da su upravo zato okupili vodeće stručnjake kako bi pokazali da se pravim rješenjima može ići naprijed, a uz to je u Slavoniji ostvareno nekoliko važnih projekata, o kojima će biti govora i na Forumu. Cilj je brinuti o ekologiji, klimi i potrošnji energije- rekao je doktor Tonko Ćurko iz Hrvatske udruge za rashladnu klima-tehniku i dizalice topline. Kada je riječ o suvremenim zakonima i propisima kojima se uređuje područje rashladne i klimatizacijske tehnike, najznačajnije promjene u struku  donijela je revidirana Uredba  EU o fluoriranim stakleničkim plinovima. Mjere koje ona predviđa određene su i vremenski i tehnički. Prema Ćurkovim riječima, sukladno odredbama, ali i Pariškom sporazumu iz 2015. godine, svaka zemlja potpisnica , a među njima i Hrvatska, obvezala se svakih 5 godina izvještavati o svom doprinosu za postavljanje ambicioznijih ciljeva u području smanjenja i napuštanja primjene za okoliš štetnih radnih tvari. Jedan od zaključaka Foruma je ( iz Zbornika radova) kako je stanje na tržištu opreme za hlađenje, ventilaciju i klimatitaciju puno uređenije te da kvaliteta konačno dolazi na prvo mjesto. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.