Hrvatski radio

Radio Osijek

Kliman: „Turizam je okidač za ukupno gospodarstvo“

18.04.2016.

16:30

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar turizma Anton Kliman danas je posjetio Požeško-slavonsku županiju, gdje je s županom Alojzom Tomaševićem i predstavnicima turističkog gospodarstva razgovarao o razvoju turizma na kontinentu i razvojnim projektima u županiji.

„S Ministarstvom poljoprivrede osnovali smo radnu skupinu kako bismo omogućili kvalitetno povezivanje poljoprivrede i turizma te kako bismo kroz turizam promovirali kvalitetan hrvatski proizvod i plasirali ga do europskog stola“, istaknuo je ministar Kliman koji drži kako je potrebna sinergija cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. „Turizam je okidač koji može doprinjeti gospodarstvu države, no volio bih da imamo veće prihode od turizma, a manji udio turizma u BDP-u,“ rekao je Kliman.
Obišao je turističke potencijale Grada Požege, a posebno se zadržao na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Zlatni lug u Emovcima, koje je dobitnik brojnih prestižnih nagrada. Ministarstvo turizma 2014. godine je sa 70 tisuća kuna financiralo proširenje turističke ponude na imanju, što je uloženo u umjetno jezero za kupanje površine 3.280 četvornih metara.
Tijekom dana ministar će posjetiti i stari podrum tvrtke Kutjevo d.d. te prostor na kojem će biti Kuća graševine, projekt koji zajedno pripremaju gradovi Kutjevo, Pakrac i Pleternica, a namjera mu je uspostaviti vodeći regionalni samoodrživi centar eno-gastro turizma. „Navedeni centar bi obuhvaćao prezentacijski dio koji bi prikazao povijest vinarstva do danas, edukacijsku komponentu, degustacijski dio, odnosno snažnu povezanost s privatnim sektorom koji će koristiti upravo ovaj prostor kao centralnu točku, te multimedijalni dio koji će na inovativan način prezentirati ponudu širega područja,“ navode iz Ministarstva turizma koje taj projekt sufinanciraju sa 170 tisuća kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.